Zorg voor de mantelzorger

3 juli 2023 09:58

Zorg voor de mantelzorger

Beste ondernemer, heeft u meer dan vier mensen in dienst? Dan is de kans groot dat een van hen mantelzorger is. Ongeveer vijf miljoen Nederlanders zorgen naast hun baan voor een ander. Eén op de vier mensen is naast werknemer ook mantelzorger. En dat worden er ieder jaar meer.

In Arnhem zijn er jaarlijks 45.000 mensen die tijdelijk voor iemand mantelzorgen. Bijna 8.000 mensen zorgen langdurig voor een ander. Van jong tot oud, van elke dag tot één keer per week. En dat vaak allemaal naast hun baan en andere verantwoordelijkheden.

De cijfers liegen niet. Toch is de kans groot dat er geen belletje gaat rinkelen bij de vraag wie van uw werknemers mantelzorger is. Want bijna 50% van alle mantelzorgers gaat hier niet over in gesprek met hun werkgever. Het aantal mantelzorgers bij bedrijven is hierdoor vaak twee keer hoger dan gedacht.

Misschien komt het omdat het wel erg privé voelt. Of het komt omdat mantelzorgen voor de meeste mensen iets vanzelfsprekends is. En daarom voelt het misschien onnodig om het ook bij je werkgever aan te kaarten. Want als je vader, moeder, broer, zus of kind hulp of zorg nodig heeft dan sta je klaar. Mantelzorgen komt voort uit liefde, maar dat maakt het niet minder zwaar.

Want stel je voor dat je na een lange dag werken, in de zorg bijvoorbeeld, thuiskomt en dan nog klaar moet staan voor je bejaarde moeder. Of dat je vanwege je zorgtaken overdag minder uren kan werken, waardoor je ’s avonds je mail moet wegwerken. Het zijn voorbeelden die zich thuis afspelen, maar ongetwijfeld ook van invloed zijn op hoe je je werk doet. Het is fijn als je dan een werkgever hebt die meedenkt en je helpt met passen en meten.

Pas wanneer werk en zorg echt niet meer te combineren zijn klopt een mantelzorger aan bij de werkgever. En dan is het vaak al te laat. Misschien is de druk dan zelfs zo hoog dat werken helemaal niet meer lukt. Daarbij heb ik nog één cijfer: bijna 20% van al het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door mantelzorg. Dus beste ondernemer: zorg voor de mantelzorger in uw organisatie, want zelf doen ze het vaak niet (genoeg). Praat erover. Kijk wat u als werkgever kunt doen. Meer flexibiliteit, ruimte voor de thuissituatie of gewoon een luisterend oor. Benieuwd naar tips? In Arnhem kunt u altijd terecht bij Mantelzorg Vrijwillige Thuishulp via www.mvtarnhem.nl. Of ga naar www.werkenmantelzorg.nl. Daar wordt uw werknemer blij van, en u dus ook: want het geluk en welzijn van uw mensen bepaalt de toekomst van uw organisatie. «

Mark Lauriks, wethouder bestaanszekerheid Arnhem

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.