Zo krijg je als startende zzp'er wel een hypotheek

25 juli 2022 11:27

Zo krijg je als startende zzp'er wel een hypotheek

Als startende zzp'er een hypotheek krijgen? Ja, dat kan! Met een goede onderbouwing en de juiste hypotheekadviseur heb je zeker mogelijkheden. Zelfs al vanaf 6 maanden ondernemen. In dit blog lees je hoe jij als beginnende ondernemer kans maakt op een hypotheek voor jouw eigen paleisje.

Wanneer ben je een startende ondernemer?

Maar eerst, wanneer ziet de bank jou als startende ondernemer? Stel, je bent al 2 jaar lekker bezig als zzp’er en de jaren in loondienst liggen gevoelsmatig ver achter je. Ben jij dan nog een starter? Ja, voor de bank wel. Iedereen die korter dan 3 jaar als zzp'er werkt is voor de bank een starter. Simpel. Maar hoe lang jij als zzp’er werkt maakt zeker wel uit. Over het algemeen geldt: hoe langer je actief bent als zzp'er, hoe meer mogelijkheden je hebt. Ook spelen nog een paar andere factoren mee. Die gaan we hieronder verder toelichten.

Een hypotheek door een sterke onderbouwing

Doorslaggevend bij een hypotheken voor startende zzp'ers is een ijzersterke onderbouwing. Dat zorgt ervoor dat de bank jouw onderneming beter begrijpt en minder risico ziet. En hoe lager het risico dat de bank ziet in jouw onderneming hoe groter de kans is dat jij die hypotheek krijgt. Een goede onderbouwing schrijven is niet makkelijk en dit doe je bij voorkeur met een gespecialiseerd adviseur. Neem in elk geval de volgende 5 punten, voor zover van toepassing, mee in jouw onderbouwing.

5 punten voor een sterke onderbouwing

  1. Jouw werkervaring - Ga jij als zzp'er hetzelfde werk doen als je in loondienst deed? Neem deze werkervaring mee in de aanvraag. Dit is voor de bank een belangrijk punt bij de risicoanalyse.
  2. Branche waarin je werkt - Is er nu en in de toekomst veel werk in de branche waarin jij actief bent, zoals de ict of de bouw? Dat geeft de bank het vertrouwen dat jij ook in de toekomst je hypotheek kan betalen.
  3. Klantenlijst of contract - Heb je een lijst van (vaste) klanten beschikbaar of zelfs al een contract bij een vaste opdrachtgever? Dit maakt jouw onderbouwing sterker.
  4. Toekomst Prognose - Een toekomst prognose, opgesteld door een accountant is vaak vereist voor starters. Bij het maken van deze toekomst prognose wordt vooral naar de drie bovenstaande punten gekeken: werkervaring, branche en klantenlijst of contract. En uiteraard: hoe gunstiger de prognose, hoe groter jouw kansen.
  5. Beperkte of halfjaarcijfers - Als starter heb je nog geen cijfers over de laatste 3 jaar. Daarom lever je de cijfers aan die je wel hebt, dit wordt door de bank ‘’beperkte jaarcijfers’’ genoemd. Ook is er de mogelijkheid halfjaarcijfers aan te leveren.

Deze vijf punten gelden vooral voor starters. Meer over factoren die gelden voor alle zzp’ers lees je in Zo berekent de bank een maximale zzp hypotheek.

Dit maakt jouw aanvraag een succesvol

Je kunt natuurlijk zelf een onderbouwing schrijven, maar een hypotheekadviseur biedt echt een veel hogere kans op succes. De adviseur ontzorgt jou bovendien tijdens het proces. Zorg wel dat je in zee gaat met een adviseur die gespecialiseerd is in ondernemers, zoals een hypotheekadviseur van FinaForte. Deze kent alle voorwaarden die financiers aan ondernemers stellen en past daar zowel de onderbouwing als de berekening voor de maximale hypotheek op aan.

Maatwerk

Daarnaast is een hypotheek voor startende ondernemers eigenlijk altijd maatwerk. Een hypotheekadviseur voor ondernemers heeft veel ervaring met maatwerkdossiers. Tot slot is het belangrijk dat een gespecialiseerde adviseur - naast hypotheekadvies - ook jouw jaarcijfers kan lezen, marktcijfers kan analyseren en dit goed weet te vertalen naar de bank.

Alvast een voorbeeld uit de praktijk lezen? In het blog over startende zzp'er Sebastian staat hoe hij zijn droomhuis kan kopen na 8 maanden ondernemen.

Zo vind je een goede zzp hypotheekadviseur

Waar vind je als starter zo’n superman of -vrouw die jouw hypotheekaanvraag in elkaar zet? Viavia is natuurlijk een goede manier, vraag gewoon iedereen de oren van het hoofd. Geen resultaat? Dan is het lezen van onafhankelijke online reviews een goed alternatief, bijvoorbeeld op advieskeuze.nl of je bekijkt de Google reviews. Geeft dit een positief beeld, dan plan je eerst een oriënterend gesprek in. Veel hypotheekadviseurs bieden zo'n eerste gratis informatiegesprek.Tijdens dit vrijblijvende gesprek schat de adviseur jouw kansen in en krijg je inzicht in jouw situatie. Nog een laatste tip: geef niet te snel op, er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.