Zo help je je werknemers met het halen van hun rijbewijs

12 oktober 2022 08:59

Zo help je je werknemers met het halen van hun rijbewijs

Heb je een eigen bedrijf en is het daarvoor nodig om je rijbewijs te hebben zodat je je werkzaamheden kunt uitvoeren? Of heb je een werknemer die zijn rijbewijs moet halen om werkzaamheden te kunnen uitvoeren? Dan zijn de kosten voor het halen van een rijbewijs geheel of gedeeltelijk aftrekbaar. Je personeel kun je inschrijven bij een rijschool. Zo zorg je ervoor dat zij snel en doeltreffend hun rijbewijs kunnen halen.

Hoe herken je een goede rijschool?

Een goede rijschool heeft een goed slagingspercentage volgens het CBR. Daarnaast werkt een goede rijschool met een leskaart en maakt duidelijke afspraken. Ook werken ze met gerenommeerde instructeurs die over een WRM-pas beschikken en zijn ze aangesloten bij de VRB, FAM of Bovag. Een rijschool die is aangesloten bij een van deze brancheorganisaties moet voldoen aan extra eisen. Let je op de bovenstaande punten, dan weet je zeker dat je voor een goede rijschool kiest voor je werknemers.

Vergelijk rijscholen met elkaar

Het beste kun je een aantal rijscholen met elkaar vergelijken. Online kun je er vaak al een hoop vinden. Zoek je bijvoorbeeld op rijschool dordrecht dan krijg je waarschijnlijk een hoop resultaten. Bekijk de websites van verschillende aanbieders op een rij en kijk wat ze te bieden hebben. Een autorijles-pakket kan bijvoorbeeld voordeliger zijn dan losse lessen. Bekijk goed wat er allemaal in het pakket zit.

Kies voor een rijschool met een goed slagingspercentage

Een van de belangrijkste dingen om op te letten is het slagingspercentage van een rijschool. Het landelijk gemiddelde ligt op 50%. Controleer ook wat het gemiddelde slagingspercentage is van je woonplaats. Kies altijd voor een rijschool met een goed slagingspercentage. Het slagingspercentage zegt iets over de kwaliteit van de autorijschool, maar ook weer niet alles. Vraag ook bekenden naar hun ervaringen met een bepaalde rijschool.

De kosten

De kosten voor een rijbewijs liggen gemiddeld rond de 2500 euro. Een gemiddelde rijles kost rond de 41 euro per uur. Als ondernemer kun je deze kosten beschouwen als zakelijke kosten en aftrekken van je opbrengsten. Maar let op: het is wel van belang dat deze kosten opgevoerd moeten worden als gemengde kosten.

Gemengde kosten

Soms kan er verwarring ontstaan over kosten die zowel een privé als zakelijk karakter kunnen hebben. Dit worden gemengde kosten genoemd. Als het persoonlijk karakter van de kosten overheerst dan zijn de kosten niet helemaal aftrekbaar. Bij een rijbewijs kan het zijn dat er in belangrijke mate buiten de onderneming van geprofiteerd wordt. Gaat het om het halen van een trekkerrijbewijs dan overheerst het zakelijk karakter en zijn de kosten geheel aftrekbaar.

Het rijexamen

De rijinstructeur weet uit ervaring wanneer je werknemer klaar is om te kunnen slagen voor het rijexamen en hoeveel lessen daarvoor nodig zijn. Hij weet precies wat hij moet kennen en kunnen om zelfstandig te kunnen autorijden. Heeft je werknemer zijn rijbewijs gehaald dan kan hij gelijk aan de slag met de werkzaamheden die met de auto moeten worden gedaan.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.