Zero-emissiezones in Nijmegen: Boekhandel Roelants bezorgt per fiets

15 december 2023 14:23

Zero-emissiezones in Nijmegen: Boekhandel Roelants bezorgt per fiets

Vanaf 2025 mogen ondernemers in Nijmegen alleen nog met duurzame transportmiddelen rijden in het centrum, Heijendaal en Hof van Holland. Tussen 2025 en 2030 is er voor sommige voertuigen nog een overgangsfase. Boekhandel Roelants bezorgt en ontvangt de boeken per fiets. “Hoewel dit een investering is, maakt het ons werk ook een stuk sneller, makkelijker en duurzamer.”

In de binnenstad van Nijmegen vind je Roelants, een boekhandel gespecialiseerd in literatuur, wetenschap, kunst en filosofie. Je kunt een bezoek brengen aan de winkel voor persoonlijk advies, maar je mag de boeken ook thuis laten bezorgen. Jonge ondernemer Julius nam de boekhandel vorig jaar over van zijn vader. Net als zijn vader is hij veel bezig met het maken van duurzame keuzes. “We verkopen onze boeken steeds vaker digitaal. Fietsbezorging is een service die we onze klant graag willen bieden, maar alleen als het goed gebeurt. Dankzij de fietskoeriers van Velocity gaat dit snel, betrouwbaar en uitstootvrij.”

Snelle bezorging op de fiets

Tot vijf jaar terug liet Roelants de boeken bezorgen via reguliere vervoersdiensten. Dit gaat nu alleen nog via Velocity. Deze koeriersdienst is onderdeel van een groot netwerk van duurzame vervoerders. Ze bezorgen per fiets in de omgeving van Nijmegen en regelen daarbuiten ook een groene bezorging. Voorheen brachten Julius en zijn collega’s de pakketten zelf naar het postkantoor, maar dit hoeft nu niet meer. “Fietsbezorging is ook een hele praktische optie. De bezorgers halen de boeken op in de winkel, ze bezorgen op tijd en zijn altijd vriendelijk.”

Sinds kort een logistieke hub

Ook de leveranciers gaan met de tijd mee. Voorheen werden de meeste boeken met een bus bezorgd. Sinds kort gaat dit op de fiets. Roelants’ grootste leverancier brengt de boeken iedere ochtend naar een logistieke hub net buiten Nijmegen. Binnen drie uur brengt Velocity ze dan naar de boekhandel. “Dit zorgt voor minder uitstoot in de binnenstad, minder lawaai en een mooier aangezicht in de winkelstraten.”

Nog een klein deel te gaan…

Boekhandel Roelants heeft geluk dat hun grootste leverancier zelf het initiatief nam voor logistieke hubs. Julius begrijpt goed dat dit voor andere ondernemers lastiger is. Zelf is hij ook nog niet helemaal voorbereid op de zero-emissiezones in 2025. De bezorging van internationale boeken gaat namelijk nog via reguliere bezorgdiensten. Julius heeft nog geen plannen gemaakt om dit te veranderen. “Voor mijn gevoel heb ik als kleine ondernemer weinig invloed op de grote vervoerders. Ik denk dat zij in 2025 wel omschakelen als het moet.”

Invloed op grotere vervoerders

Julius is positief over de invoering van zero-emissiezones in Nijmegen. Hij adviseert andere ondernemers om ook gewoon te beginnen, want als we het samen doen gaan de grote vervoerders ook mee. Daarnaast benadrukt hij dat het verhogen van de verzendkosten beter heeft uitgepakt dan verwacht, daar hoef je niet bang voor te zijn.

Ervaringen van andere ondernemers

Ben jij ondernemer in Nijmegen? De gemeente Nijmegen begrijpt goed dat de overgang op zero-emissiezones niet voor iedereen makkelijk is. Op hun website lees je hoe je hulp inschakelt en bekijk je ervaringen van andere ondernemers. Ga naar nijmegen.nl/zero-emissie. Weten wanneer de verandering voor jouw bedrijf ingaat? Doe de kentekencheck op doehetzero.nl. «

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.