Willems technisch adviesbureau zet al decennia in op duurzaamheid

29 juni 2022 08:46

Willems technisch adviesbureau zet al decennia in op duurzaamheid

“Toen het woord duurzaam nog niet bestond, waren wij er al mee bezig”

“De productiviteit van medewerkers op de werkvloer neemt met 5 procent toe als het er comfortabel en veilig is”, zo valt te lezen op de website van Willems technisch adviesbureau uit Duiven. En even verderop staat: “Klimaat, veiligheid en binnen comfort zorgen dat een gebouw tot leven komt”. Familiebedrijf Willems is er al ruim 40 jaar op gespitst.

Vanaf 1978 verzorgt Willems technisch adviesbureau ontwerp en engineering van gebouw gebonden installaties. Opdrachtgevers zijn te vinden in het commercieel en maatschappelijk vastgoed, zorg en onderwijs. Voor nieuwbouwprojecten ontwerpt Willems de optimale installaties, aansluitend bij de wensen en het budget van de opdrachtgever. Nazorg bestaat onder andere uit toezien dat geleverd wordt, wat afgesproken is. En ook daarna, tijdens de exploitatiefase, kan Willems de klanten van dienst zijn. Denk hierbij aan contractmanagement, bij het duurzaam beheer en onderhoud. Of hulp bij huisvestingsmanagement.

“We adviseren ook over bestaande installaties. Zoals bijvoorbeeld bij klimaatklachten. Wij onderzoeken de oorzaken en dragen oplossingen aan. De capaciteit van de bestaande installaties kan het bijvoorbeeld niet aan of is er sprake van achterstallig onderhoud. Vaak zien we ook dat installaties ontregeld zijn omdat er onoordeelkundig aan knoppen is gedraaid”, vertelt directeur Jeroen Willems. Sinds de coronacrisis kloppen veel onderwijsinstellingen aan bij Willems technisch adviesbureau. “Wij riepen 15 jaar geleden al dat scholen beter moeten ventileren. Corona heeft nu het hele onderwijsveld in beweging gebracht”, weet Werner Willems. Ook hier geldt dat de (leer-) prestaties van de studenten omhoog gaat als het binnenklimaat verbetert. Klimaatbeheersing is een veelzijdig onderwerp. Jeroen en zijn broer en mededirecteur Werner kunnen er bevlogen over vertellen.

Verduurzaming van bestaand vastgoed, zowel op basis van wensen van de klant en/of eisen vanuit de overheid is ook actueel bij Willems. Evenals oplossingen om van het aardgas af te raken. Momenteel helpt het technisch adviesbureau klanten met plannen en adviezen om over te stappen naar een duurzamer opwekking. Dat varieert momenteeel van een kantoor uit het MKB tot een volledig bedrijventerrein.

Willems technisch adviesbureau beschouwt zich al ruim 40 jaar als duurzaam in de zin dat het energiezuinige en efficiënte oplossingen aandraagt. “Toen het woord duurzaam nog niet bestond, waren wij er al mee bezig”, zeggen de broers bijna in koor. Energiebesparing is volgens hun van alle tijden. Ze moeten erom lachen dat warmtepompen vaak als het nieuwste van het nieuwste omschreven worden. Jeroen: “Ze bestaan al zo’n 70 jaar. Toen ik lang geleden werkzaam was in Scandinavië was het daar al heel gebruikelijk. Omdat wij in Nederland een goed gasnetwerk hebben, was er geen noodzaak om over te stappen op een duurder en ingewikkeld warmtepompsysteem. Nu we langzamerhand van het gas af gaan, verandert dat”. Duurzame gebouwinstallaties moeten passen binnen de context van de klant én diens portemonnee, is een uitgangspunt van het adviesbureau. Oplossingen moeten haalbaar en betaalbaar zijn. Daar zijn de broers heel praktisch in. 

Willems technisch adviesbureau b.v.
Visserlaan 7
6921 WZ Duiven
Telefoon 0316 – 261 560
info@wta-bv.nl
www.wta-bv.nl

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.