Werken met ziel en zakelijkheid

21 februari 2017 09:52

Werken met ziel en zakelijkheid

VitaMee – specialist in team- en leiderschapsontwikkeling, verzuimpreventie en HR-advies – groeide in de 12 jaar sinds de oprichting naar een eigen identiteit. Het is goed om die eens tegen het licht te houden, vertelt oprichter en directeur Sandra Luijmes.

“De klant kent je van je diensten en producten. Maar in hoeverre past dat bij je waarden, bij wie we zijn?” Samen met een coach keek oprichter Sandra Luijmes opnieuw naar het bedrijf, de drijfveren en wat belangrijk is. De conclusie? “Iedereen doet er toe, iedereen is van waarde. Vertaalt naar VitaMee betekent het dat we willen dat iedereen lekker werkt, maar wel met ziel en zakelijkheid.”

Als je daarvoor kiest leidt dat ook tot beslissingen. Zoals met de klant waarmee het moeizaam werken was. “Onze mensen kregen er bij voorbaat buikpijn van, er was altijd gedoe met hem. Zeer wantrouwend, altijd negatief, ook naar zijn eigen personeel. Daar kunnen we niks mee. Zo’n klant past niet bij ons, daar nemen we afscheid van. Als je duidelijk hebt wat je waardes zijn, dan kun je ook die keuzes maken.” “Ons doel is niet gericht op groei of winst, wij willen maximaal waarde toevoegen. Of dat nu voor 5 of voor 500 klanten is.” Dat gebeurt vanuit verschillende disciplines. Leiderschapsontwikkeling en teamontwikkeling richt zich op leidinggeven en middenkader. Dat doet VitaMee onder meer bij klanten zoals Ubbink in Doesburg en Philips. Voor mkb-bedrijven is twee keer per jaar een open cursus Leiding geven in de praktijk. HR-advies en ondersteuning kan in de praktijk op uiteenlopende manieren worden ingevuld. Soms met een dagdeel per week inhouse bij een bedrijf, hulp bij een lastig dossier of het voeren van functioneringsgesprekken.

Steun bij verzuim en verzuimpreventie is de derde pijler. VitaMee is geen arbodienst maar verzorgt waar nodig ondersteuning, begeleiding en training. “We hebben een eigen bedrijfsmodel. Bedrijven kunnen dat via ons inkopen en krijgen steun van een casemanager, die zorgt voor een goede begeleiding en dat juridisch alles klopt”, verklaart Sandra Luijmes. Sinds 1 januari van dit jaar is Smart-HR een nieuwe pijler van VitaMee, helemaal gericht op het innoveren van de branche. “Want alleen de term is al gedateerd: human resource. Als je vindt dat iedereen van waarde is, dan kun je de mens niet zien als een middel om in te zetten.”

Zolang er nog geen beter woord is mag Smart-HR de innovatie aanduiden. Studenten worden ingezet om te kijken naar nieuwe methoden, processen en ontwikkeling van nieuwe structuren. “Ze kijken hoe het elders gaat en of dat te vertalen is naar de Achterhoek. Dat mag ook wel een keer, de huidige manier van werken dateert uit de jaren zestig en zeventig.” Ze stelt zichzelf graag uitdagingen, heeft het lef om dingen in beweging te brengen. “Ik vind het mooi om met de kennis die ik in 20 jaar heb opgedaan iets terug te brengen. Deze tak is echt een investering, geen verdienmodel.”

Ze werkt ondertussen ook aan een ander ideaal, gebaseerd op Open Hiring. Naar Amerikaans voorbeeld onderzoekt ze de mogelijkheden voor een commercieel bedrijf, als het even kan in de maakindustrie, waar de onderkant van de arbeidsmarkt emplooi kan vinden. “Nee, zeker geen sociale werkplaats. Trajecten met subsidie, daar geloof ik niet in.” Het voorbeeld is Greyston Bakery in Riverdale, waarmee een verpauperde wijk volledig uit het moeras is getrokken. “Het zou mooi zijn we als dat in de Achterhoek voor elkaar krijgen. Ik kan daarin falen, maar dan nog is de weg er naartoe al de moeite waard. Nooit een reden om bij de pakken neer te zitten.” «

VitaMee - www.vitamee.nl

Tekst: Gerard Menting / Fotografie: Yke Ruessink

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.