‘We hebben met zijn allen samen de plicht om de stad mooier te maken’

8 april 2024 09:29

‘We hebben met zijn allen samen de plicht om de stad mooier te maken’

Het kan u niet zijn ontgaan: er is sprake van een groot tekort op de woningmarkt. Er zijn talloze mensen die vast zitten, omdat er niet voldoende woonruimte is. Dat is in heel Nederland zo, en Nijmegen vormt daarop geen uitzondering. Martin-Paul Neys, eigenaar van het Nijmeegse Level of Detail Architecten, houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerp van nieuwe woningen. Hij maakt zich sterk voor een mooiere, betere en duurzamere stad. Maar, zegt hij, dat moeten we dan wel sámen doen!

Trots laat Martin-Paul de artist impression zien van de startersappartementen die binnenkort naar zijn ontwerp in Nijmegen-Noord worden gebouwd. Volgens zeer duurzame en milieuvriendelijke principes komen hier helemaal bio-based huizen, gemaakt van hout uit de omgeving van Nijmegen. Martin-Paul: “Op deze plek wilde de woningcorporatie graag een duurzaam woningcomplex. We zijn aan de slag gegaan en hebben een ontwerpvoorstel gedaan. Een ontwerp dat tot de verbeelding spreekt helpt enorm om draagvlak te krijgen bij de omwonenden.” Deze modulaire woningen worden in de fabriek gemaakt en pas op de locatie in elkaar gezet. Door het gebruik van hout zijn ze goed voor de CO2-opslag. Martin-Paul: “Het project is een prachtige samenwerking van opdrachtgever, gemeente, architect en bouwer.”

Gezamenlijk belang

Dat dat weleens anders is geweest, weet Martin-Paul ook nog wel. Vroeger stonden bijvoorbeeld architecten en aannemers vaak tegenover elkaar. De architect wilde iets raars en duurs, volgens de aannemer; de aannemer wilde het mooie ontwerp om zeep helpen, volgens de architect. “Dat beeld is natuurlijk een beetje gechargeerd,” zegt Martin-Paul. “Maar dat het niet altijd koek en ei was, klopt wel.” Die instelling is veranderd. Tegenwoordig is er veel meer overleg, meer samenwerking, meer wij-gevoel. Niet alleen tussen architecten en aannemers, maar tussen iedereen die betrokken is bij woningbouw en stadsvernieuwing. “Iedereen ziet het gezamenlijke belang en neemt zijn verantwoordelijkheid daarin. Op die manier voldoen we allemaal aan wat ik vind dat onze plicht is: samen de stad een beetje mooier maken.”

Taak voor de gemeente

Toch kan er ook nog wel wat beter, vindt Martin-Paul. Zo zou hij op sommige momenten graag een actievere rol van de gemeente zien. “Nijmegen heeft besloten om niet meer uit te breiden, maar een groot deel van de woning-nieuwbouw binnen de bestaande stadsgrenzen te laten plaatsvinden. Dat vraagt aanpassingen van huidige bewoners en daar moet draagvlak voor gecreëerd worden. De gemeente laat dat, vind ik, te veel over aan andere partijen. Zij zouden krachtiger moeten pleiten voor meer huizen in bestaande wijken, dat is hun verantwoordelijkheid. Maar dat gebeurt te weinig. Daar ligt wat mij betreft nog een schone taak voor de gemeente.”

Wie meer wil weten over Level of Detail Architecten, kan terecht op www.lod-architecten.nl, info@lod-architecten.nl of 024 360 89 71. «

Level of Detail
Architecten Javastraat 68
6524 MG Nijmegen

Tekst: Freddy Radstaak

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.