Wat te doen met swill afval als horecaondernemer

25 augustus 2020 10:22

Wat te doen met swill afval als horecaondernemer

Alle bedrijven, groot of klein, in Nederland krijgen te maken met afval. Welke afvalsoorten het meeste voorkomen is afhankelijk van de branche. Bij kantoren zal het vooral gaan om papierafval en restafval, terwijl bedrijven in de horecabranche moeite hebben met het scheiden van swill. Maar wat is swill afval? Wat zijn je verplichtingen als horecaondernemer? En hoe kun je swill afval het beste verwerken? Lees het in onderstaand artikel.

Wat is swill afval?

Horecaondernemers en bedrijven met een bedrijfskantine produceren beide gft-afval en swill. Van de term gft-afval heb je vast al eens gehoord. De afkorting gft staat voor: groente, fruit en tuinafval. In deze afvalstroom mogen ongekookte groente, etensresten, fruit en tuinafval, zoals bladeren en snoeiafval, weggegooid worden. Een gedeelte van het gft-afval bestaat vaak uit gekookte etensresten. Dit deel wordt swill genoemd. Swill afval is dus eigenlijk al het organische afval in een keuken, restaurant of kantine. Denk bijvoorbeeld aan resten van sauzen, groenten, fruit, gekookte voedingsmiddelen en brood.

Wat zijn de voordelen van swill afval scheiden?

Het is enorm belangrijk om swill afval bij de bron te scheiden. Door deze afvalstroom goed te scheiden kan het afval hergebruikt worden. Overigens is het scheiden van swill in Nederland ook verplicht. Voldoen aan deze verplichting is vaak de eerste reden om deze afvalstroom te scheiden, echter heeft een goede afvalscheiding nog veel meer voordelen:

  • Verplichting. Zoals gezegd is het voldoen aan de verplichting een goede reden om swill afval dat geproduceerd wordt te scheiden. Vanaf meer dan 200 kilo per week geldt deze verplichting.
  • Geen vervelende luchtjes en schimmel. Belandt swill tussen het overige afval? Dan veroorzaakt dit vaak stank en schimmel. Deze machine van Powerknot is overigens ook een goede optie om goed het swill afval te verwerken.
  • Schone afvalstromen. Door het swill afval goed te scheiden voorkom je dat andere afvalstromen vervuild raken, waardoor deze beter recyclebaar zijn.
  • Bewuster van voedselverspilling. In principe is (bijna) al het swill afval voedselverspilling. Door het swill te scheiden wordt je bewust van de hoeveelheid voedselverspilling.
  • Voorkom nat afval in de container. Is het keukenafval nog nat? Dan is het verstandig om het uit te laten lekken voordat je het in de container gooit. Dit maakt de massa niet alleen minder zwaar, maar voorkomt ook bevriezing in de wintermaanden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.