Wat moet je weten als beginnende ondernemers anno 2022

1 juni 2022 10:30

Wat moet je weten als beginnende ondernemers anno 2022

Wil je een eigen bedrijf starten maar weet je niet goed hoe? Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden bij het starten van een eigen onderneming. In deze blog lees je alles over het starten van een onderneming.

Inschrijven bij de KvK

Wanneer je bedrijfsplan klaar is en je weet wat je wilt gaan doen, dan kan je jezelf inschrijven bij de KvK. Een inschrijving bij de KvK is verplicht wanneer je geld gaat verdienen met jouw onderneming zodat de belastingdienst kan zien waar het geld vandaan komt. Daarnaast moet je ook verschillende belastingen afdragen als ondernemer en dit kan niet zonder KvK-nummer. Het inschrijven doe je gemakkelijk via het online inschrijfformulier, aan de hand hiervan krijg je een KvK-nummer en ben je officieel ondernemer. 

Het regelen van de financiën

Als ondernemer is het erg belangrijk dat het financiële plaatje klopt. Zorg dat je alles vanaf het begin goed documenteert zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wanneer je bedrijf uitgroeit tot een grotere omvang dan krijg je te maken met accountantscontrole. Zij checken of je als ondernemer jezelf aan de regels houdt en of het bedrijf financieel gezond is. Het is verstandig om dan een accountancy kantoor in te schakelen die je helpen bij het op orde houden van alle financiën. Bij Moore MTH bieden ze een handig klantenportaal waar je gemakkelijk online kunt boekhouden. Aan het einde van elk jaar maak je een jaarrekening die niet alleen handig is voor jezelf maar ook voor de bank en de belastingdienst. 

Verzekeringen

Omdat je voor jezelf werkt met een eigen bedrijf moet je jezelf ook verzekeren. Wanneer je in loondienst bent dan wordt je verzekerd door de werkgever en hoef je hier niks mee te doen. Maar omdat je eigen ondernemer bent, is het de bedoeling dat je deze verzekeringen zelf afsluit. Denk hierbij aan een arbeidsongeschiktheidsregeling, bijstands of uitkeringsverzekering. Stel dat er wat gebeurt waardoor je niet meer kunt werken en je hebt geen verzekering hiervoor afgesloten dan zit je zonder inkomen en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Voor advies over verzekeringen die je aan moet vragen, kun je het beste informatie innen bij een verstrekker. 

Kortom, een eigen onderneming starten is leuk en motiverend maar er zijn wel veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Zorg dat je ingeschreven staat bij de KvK zodat de belastingdienst weet dat je een eigen bedrijf hebt. Houd je financiële zaken op orde met een accountant en sluit op tijd je verzekeringen af.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.