Wat kun je doen bij schending van het auteursrecht?

26 januari 2024 13:52

Wat kun je doen bij schending van het auteursrecht?

Het is niet toegestaan om teksten of afbeeldingen van anderen zonder toestemming te gebruiken voor je website of voor andere publicaties. Andersom mogen anderen dat natuurlijk ook niet met content waarvan jij de eigenaar bent. Als je ontdekt dat iemand, een particulier, bedrijf, stichting, vereniging of wat dan ook, jouw content gebruikt dan kun je daartegen optreden. Het auteursrecht is in Nederland goed geregeld. Als duidelijk wordt aangetoond dat er inbreuk is gemaakt op het eigendomsrecht dan kun je bij de rechter schadevergoeding en verwijdering van het materiaal vorderen.

Gespecialiseerde advocaten

Voor het aanvechten van schending van het auteursrecht kun je contact opnemen met Lawfox. Dit advocatenkantoor is gespecialiseerd in auteursrecht en andere zaken die met IT te maken hebben. Als uit onderzoek blijkt dat iemand jouw materiaal heeft gebruikt, dan kunnen zij contact opnemen met de tegenpartij. Soms kan een zaak worden geschikt. Dan moet het gekopieerde materiaal worden verwijderd en in veel gevallen wordt een schadevergoeding overeengekomen. Als de wederpartij weigert om mee te werken dan kun je naar de rechter stappen. Die zal dan onderzoek doen en beoordelen of er inderdaad sprake is van schending van het eigendomsrecht. Dan kan er eventueel een dwangsom worden opgelegd voor iedere dag dat de teksten of afbeeldingen op de website blijven staan. Ook kan het gaan om het uit de handel nemen van publicaties of het niet langer verspreiden daarvan.

Hoe weet je of je content wordt misbruikt?

Er is software beschikbaar waarmee je eenvoudig kunt controleren of jouw content online wordt gebruikt door anderen zonder dat hiervoor toestemming is verleend. Deze software kan aan de hand van door jou opgegeven teksten controleren of deze ook elders zijn gebruikt. Als er te veel overeenkomst is dan krijg je een melding. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat sommige teksten nu eenmaal standaard zijn. Als jij op je website een recept hebt staan voor appeltaart dan is de kans groot dat een recept op een andere website daar heel veel op lijkt. Dan is er niet altijd sprake van plagiaat. Dit is alleen het geval als duidelijk blijkt dat de tekst letterlijk is gekopieerd. Bij afbeeldingen is vaak wel gemakkelijk aan te tonen dat een foto is hergebruikt.

Vrij te gebruiken afbeeldingen

Als je problemen wilt voorkomen kun je voor afbeeldingen op je website gebruikmaken van zogenaamde stockfoto’s. Die zijn, gratis of tegen betaling, te downloaden uit speciale databases. Deze foto’s zijn juist bedoeld om te delen. De eigenaar heeft hiervoor expliciet toestemming gegeven. Het gaat vaak om foto’s van beginnende maar soms ook ervaren fotografen. Ze kunnen hiermee naamsbekendheid opbouwen en wat extra verdienen met de opbrengsten van betaalde foto’s. Dit soort foto’s worden vaak gebruikt voor nieuwsberichten of blogposten op een website. Berichten met een foto worden namelijk aantoonbaar beter gelezen dan berichten waar geen foto bij staat.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.