Denk erover na, al is het maar één minuut

27 mei 2024 15:01

Denk erover na, al is het maar één minuut

Gerard Dielessen heeft zijn sporen verdiend in het leiden van gecompliceerde organisaties waarbij alles onder een vergrootglas ligt. In zijn nieuwe boek neemt hij de lezer mee langs de lessen die hijzelf, met vallen en opstaan, in de praktijk moest leren. In elke organisatie ontstaat wel eens onrust. Dat is het moment dat de man of vrouw aan de top zich kan onderscheiden. Dapper leiderschap is daarbij de sleutel tot succes voor bedrijven en organisaties. Lessen in leiderschap van de voormalig directeur van NOS en NOC*NSF

Oorlogen, economische onzekerheid, politieke spanningen, crises binnen de gezondheidszorg, het stikstofdossier, de toeslagenaffaire, het aardgas en de woningbouw; de burger krijgt het voor zijn kiezen waardoor het vertrouwen in leiderschap en de overheid afneemt. Onzekerheid is een constante factor in onze wereld. Om in die onzekerheid de koers te bepalen en het roer recht te houden zijn dappere leiders onontbeerlijk; zij moeten hun organisaties in lastige tijden voorbereiden op de toekomst en ondanks die onzekerheid veerkracht tonen en stabiliteit bieden.

In dit handzame boek beschrijft Dielessen in twaalf hoofdstukken de waardevolle lessen die veertig jaar ervaring hem hebben geleerd. Hij doet dat aan de hand van gebeurtenissen, incidenten en anekdotes die voor de lezer herkenbaar zijn, en hij laat zien hoe hij als leider van turbulente organisaties overeind bleef. Dat ging niet altijd makkelijk want hij werkte met mondige mensen die specialist waren op eigen terrein. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat Dielessen zien hoe hij incidenten gebruikte om zijn visie op leiderschap verder te ontwikkelen. Denk aan ‘de affaire Yuri van Gelder’ die van de Olympische Spelen naar huis werd gestuurd, of het biertje met Vladimir Poetin in het Holland Heineken Huis.

Dapper leiderschap kent veel facetten. Eén daarvan is het durven nemen van een besluit waarvan de vruchten later geplukt zullen worden. Helaas worden we dagelijks in de media overspoeld met berichten over leiders die in hun besluiten de korte termijn veel belangrijker vinden dan de lange termijn. Dit type leider zou veel kunnen leren van dit boek.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.