Bescherm je werk

29 juni 2022 11:46

Bescherm je werk

Ben jij creatief en ben jij regelmatig bezig met het produceren van eigen werk? Dan is het belangrijk om jouw eigen rechten te beschermen. Dit is het auteursrecht en geldt op het werk van letterkunde, wetenschap of kunst. Als maker van deze werken heb jij dus uitsluitend het recht om ze te openbaren of te verveelvoudigen. Elk werk waar een persoonlijke stempel op zit, dat wil zeggen, elk werk dat origineel en creatief is, is uitgerust met het auteursrecht.

Wie is de rechthebbende?

Het is altijd de maker en dus de natuurlijke persoon die het werk gemaakt heeft die de auteursrechthebbende is. Dat wil zeggen dan in geval van een foto altijd de fotograaf beschikt over de rechten. Bij een tekst zal dit de schrijver zijn en wanneer er software geproduceerd wordt, is de programmeur degene die beschikt over alle rechten. Ook al wordt er betaald voor een werk, het zal altijd de feitelijke maker zijn die blijft beschikken over het auteursrecht.

De uitzondering

Wel is het zo dat de auteursrechten toekomen aan de rechtspersoon die een werk rechtsgeldig openbaar maakt. Dat wil zeggen, ontbreekt er een naam van de feitelijke maker? Dan behoren de auteursrechten toe aan de rechtspersoon die het werk openbaar heeft gemaakt. Dit moet wel rechtsgeldig zijn. Dus, is de openbaarmaking onrechtmatig omdat de afspraken met de feitelijke maker zijn geschonden, blijft de feitelijke maker de rechtspersoon over het werk.

Wat kun je als rechthebbende?

Als feitelijke maker van een werk, kun je je verzetten tegen openbaring van je werk zonder dat hierbij een juiste naamsvermelding gedaan wordt. Ook kun je je verzetten tegen wijziging van je eigen werk en kun je ook verzet tonen tegen aantasting van het werk op welke manier dan ook. Hierdoor kun je je werk beschermen en jouw persoonlijke stempel erop laten rusten.

Beschik over een advocaat

Zijn er werken onrechtmatig openbaar gemaakt, of heb je juridische problemen wat betreft jouw auteursrecht? Dan kun je ervoor kiezen een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in auteursrecht, zoals Lawfox. Hier zijn de advocaten gespecialiseerd in ICT en recht, zodat ze je perfect kunnen bijstaan door met oplossingen te komen bij deze complexe vraagstukken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.