Waarom is duurzaamheid zo populair?

20 augustus 2020 13:44

Waarom is duurzaamheid zo populair?

Duurzaamheid is een hot item. Dit zien we ook terug in nieuwbouwprojecten. Tijdens deze projecten wordt steeds vaker voor duurzame materialen en bouw gekozen. Dit lijkt in eerste instantie de niet de voordeligste oplossing, maar op de langer termijn zal duurzaam bouwen een meerwaarde zijn en juist geld besparen. Hoe zorg je voor een duurzame basis?

Een duurzame basis

Duurzame materialen en oplossingen zijn niet per definitie de goedkoopste manier van bouwen. Op lange termijn leidt dit wel tot een comfortabeler resultaat met lagere maandlasten en minder onderhoudskosten. Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan duurzaamheid. Van basiselementen tot moderne applicaties, er bestaat altijd wel een moderne energiebesparende oplossing. Neem nu bijvoorbeeld Ferex rijplaten die gebruikt worden om een solide basis voor de bouwplaats te vormen. Rijplaten zijn uitermate belangrijk om de veiligheid op de bouwplaats te garanderen. Ze zorgen voor een vlakke vloer, vaak met een antislipprofiel. Neem niet zomaar de goedkoopste platen, kijk goed naar het materiaal waaruit de platen vervaardigd zijn. Kies voor duurzaam kunststof of composiet. Composiet is een zeer sterk materiaal dat op verschillende manieren bijdraagt aan duurzaamheid. Ten eerste heeft composiet een lange levensduur van 15 jaar waarna ze volledig recyclebaar zijn. Verder zijn ze licht van gewicht. Er kunnen daarom dubbel zo veel rijplaten per transport vervoerd worden, wat op zijn beurt weer goed is voor het milieu. Ze kunnen tenslotte makkelijk geplaatst worden. Een bijkomend voordeel voor de natuur: de ondergrond hoeft niet bewerkt worden, waardoor de flora en fauna onaangeroerd blijft.

Zonne-energie voor de laadpalen

Zoals al eerder vermeld, bestaat er voor de meest moderne applicaties een duurzame vorm. Neem nu een elektrische auto. Dit type auto is flink in opmars. De overheid probeert door belastingvoordelen de aanschaf van een elektrische auto te stimuleren. Wanneer je een volledig elektrische auto rijdt, hoef je bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting te betalen en scheelt het flink in de bijtelling. Met een elektrische auto draag je bij aan een beter klimaat. De elektrische auto krijgt energie door batterijen. Deze batterijen moeten opgeladen worden: een laadpaal is dus onmisbaar. Voor elk automerk is een passende laadpaal: een Tesla laadpaal en voor BMW’s of Volvo’s zijn er geschikte laadpalen op de markt. Deze laadpalen werken via het zogenaamde Load Guard systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat laadpalen opgeladen kunnen worden door zonnepanelen. Dit kun je zelf als voorkeur instellen, handig!

Het zijn de details die de duurzaamheid van je bouwproject bepalen. Van de basis tot de afwerking, het kan allemaal milieu- en klimaatbewust. Staar je zeker niet blind op een hogere kostprijs. Duurzaam bouwen zal je later wat energie besparen, veel meer dan je oorspronkelijk gedacht had!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.