Waarom blijven leren naast je werk nu belangrijker is dan ooit

11 december 2023 12:18

Waarom blijven leren naast je werk nu belangrijker is dan ooit

Door alle technologische veranderingen is het vandaag de dag belangrijker dan ooit om jezelf aan te passen aan nieuwe omstandigheden. De veranderingen brengen veel kansen, maar ook uitdagingen met zich mee. Professionals die zich aan deze veranderingen kunnen aanpassen, zullen niet alleen overleven, maar zelfs floreren. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Onze werkomgeving verandert sneller dan ooit

Automatisering, kunstmatige intelligentie (AI) en digitale transformatie veranderen de aard van ons werk en de vaardigheden die nodig zijn om succes te behalen. Banen die ooit als stabiel werden gezien, dreigen nu geautomatiseerd te worden. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe banen die meer technische kennis en digitale vaardigheden vereisen.

Dan komt daar ook nog de opkomst van remote werken bij. Sinds de Covid-pandemie zien veel werkgevers en werknemers de voordelen en mogelijkheden van remote werken in, waardoor de traditionele kantooromgeving niet langer altijd de norm is. Deze verschuiving in werkomgeving vereist nieuwe manieren van samenwerken, communiceren en werken.

Het belang van continu nieuwe vaardigheden leren

In de afgelopen jaren is er altijd een groeiende vraag naar technische kennis geweest. Gebieden zoals data-analyse, programmeren en netwerkbeheer worden steeds waardevoller in vrijwel elke branche. Dit maakt een omscholing in techniek, zoals met een opleiding ICT of andere technische vaardigheid, niet alleen aantrekkelijk, maar ook vaak noodzakelijke voor om een duurzame carrière op te bouwen.

Vaardigheden zoals creatief denken, probleemoplossing en aanpassingsvermogen zijn in deze tijd essentieel. Ondanks dat ze als ‘soft skills’ gezien worden, zijn deze vaardigheden net zo belangrijk als het beschikken over technische kennis. Ze stellen werknemers namelijk in staat om innovatief te zijn en efficiënt te reageren op veranderingen. Als werknemer heb je namelijk niet altijd invloed op wat er in jouw omgeving gebeurt. Je hebt echter wel de keuze om hier op de juiste manier mee om te gaan.

Hoe kun je leren naast je huidige baan?

Om bij te blijven met de snelle veranderingen is het dus belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Opleidingsinstituten zoals NCOI spelen hier een belangrijke rol. Ze bieden flexibele en relevantie opleidingsprogramma’s die variëren van het leren van nieuwe talen tot gespecialiseerde modules zoals HBO criminologie.

De flexibele programma’s geven je de kans om nieuwe vaardigheden te leren terwijl je kunt doorgaan met werken. Zo gaan leren en werken hand in hand. Door te blijven leren en nieuwe kennis op te doen blijf je niet aan de eisen van je huidige werk voldoen, maar kun je jezelf ook voorbereiden om toekomstige uitdagingen en kansen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.