Vonk Financieel Adviseurs bestaat twintig jaar

24 juni 2019 13:39

Vonk Financieel Adviseurs bestaat twintig jaar

Het is twintig jaar geleden dat Edwin Vonk zijn zorgvuldig opgebouwde portefeuille bij zijn werkgever opkocht en voor zichzelf begon. Inmiddels is Vonk Financieel Adviseurs uitgegroeid tot een bekende naam in de regio, maar zijn concept is al die jaren hetzelfde gebleven: hoge servicegraad en een totaalpakket aan verzekeringen en financiële diensten. Dat geldt ook voor de nieuwe tak, waar zoon Stefan hard aan werkt.

Edwin Vonk begon destijds bij AMEV, de rechtsvoorganger van ASR. “Ik werkte vanuit huis in loondienst”, blikt hij terug. “Toen ik begon was het klantenbestand vergrijsd en verwaarloosd. Ik was voor mijn groep klanten de zesde in anderhalf jaar tijd.” De doorlooptijd bij AMEV was blijkbaar zo groot dat zijn klanten zich afvroegen hoelang hij het zou volhouden. “Ik heb het klantenbestand vanaf dag één opnieuw opgebouwd en de portefeuille uitgebouwd. Maar heel veel was onmogelijk binnen dat bedrijf, zoals bepaalde verzekeringen afsluiten of een hypotheek verkopen zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie). In 1998 zat ik in een projectgroep met andere collega’s met als doel de eigen portefeuille bij AMEV uit te kopen.” Dat was aanvankelijk niet bespreekbaar, maar na bemiddeling ging AMEV uiteindelijk toch akkoord. Voor Edwin en zijn collega’s een stap in het ongewisse. “We verdienden stevig en alles was op en top geregeld bij AMEV, maar het paste niet in mijn idee van serviceverlening, dus ik besloot op 1 januari 1999 voor mezelf te beginnen. Ik stapte uit de gouden koets in de wilde jungle.”

Geen nee verkopen

Het ging Edwin Vonk niet om het geld. “Ik wilde de klant bedienen en geen nee verkopen. En zo zit ik er nog steeds in”, licht hij toe. Zijn service- gerichte aanpak bleek niet zonder succes. “Binnen een jaar had ik zeven mensen in dienst.” In de verzekeringsbranche zijn veel bedrijven zich aan het richten op een paar lucratieve onderdelen, maar dat is niet de visie van Vonk Financieel Adviseurs. “Ik bied voor mijn relaties een totaalpakket. Als ik een hypotheek verkoop, waarom zou ik dan geen brandverzekering afsluiten”, vraagt hij zich oprecht af. “Dat is niet eenvoudig, want daardoor heb ik bijvoorbeeld negen vergunningen nodig en moeten mijn medewerkers en ook ik allerlei diploma’s hebben, die elke drie jaar opnieuw geëxamineerd worden.” De eisen worden steeds strenger en dat vindt Edwin Vonk alleen maar goed, refererend aan de oorsprong van de financiële crisis. “In het verleden had je 10.000 mensen die een pensioenvergunning hadden, dat zijn er nu nog maar 500. Ook het verdienmodel is totaal veranderd. In het verleden werkten verzekeraars met dikke provisies bij het afsluiten van een verzekering, sinds 2013 mag dat niet meer en moet je een deal maken bij de klant. Uurtje factuurtje.” Het waren ook voor Vonk Financieel Adviseurs zware jaren, maar juist omdat ze het brede dienstenpakket bleven aanbieden en de hoge servicegraad in stand hielden, bleven de toch al loyale klanten het adviesbureau trouw.

Meer dan voetbal

Vonk Financieel Adviseurs heeft het kantoor in het Gelredome. “Ik ben begonnen in een kelder in de Nieuwstraat, maar dat pand staat er niet meer”, zegt Edwin Vonk. “Dat heb ik verkocht aan de gemeente in verband met de haven.” De haven is er nooit gekomen, maar nu stroomt daar de Jansbeek. “We zijn toen naar het Willemsplein gegaan in een prachtig pand, maar onbereikbaar, niet warm te krijgen in de winter en niet te koelen in de zomer”, gaat hij verder. “Mijn makelaar stelde voor om naar het Gelredome te gaan. Dat heb ik toen gedaan en ben meteen in de businessclub van Vitesse gestapt. Als je van voetballen houdt is de businessclub helemaal top, maar we doen meer dan alleen voetbal kijken. We organiseren zo’n acht netwerkbijeenkomsten en vier kennissessies per jaar. Zo hebben we dit jaar een kennissessie gehad over social media en over robotisering. Bij de kennissessie over duurzaamheid was onze wethouder, Jan Dellen, ook aanwezig.” Ook in het Gelredome blijft Vonk Financieel Adviseurs hetzelfde doen. Een totaalpakket aan financiële diensten en verzekeringen. “Je moet denken aan het hele scala. Hypotheken, woon- en autoverzekeringen, pensioenen, zorg- en ziektekostenverzekeringen, leningen, uitvaartverzekeringen, alles doen we. Voor particulieren en voor de zakelijke markt. En natuurlijk zorgen we voor tijdige bijstelling van verzekeringen als de situatie verandert of de polis aangepast is. Ook bij een eventuele schade zitten we er bovenop om de klant bij te staan”, aldus Edwin Vonk. Een belangrijke nieuwe en specialistische tak is het verzekeren van zonnepanelen voor zowel particulieren en mkb’ers. “Je wilt toch niet dat je zonnepanelen door storm- of hagelschade niets meer waard zijn. Daar gaat je verdienmodel.”

Verzekeren is niet chill

De zoon van Edwin is inmiddels een tijdje actief binnen het bedrijf. Hij richt zich met name op de millennials, de generatie die opgegroeid is met de smartphone. “Jongeren willen zich niet bezighouden met verzekeringen. Dat is niet ‘chill’”, stelt Stefan. “Maar als ze dan toch moeten, dan staat het gemak voorop. Ze hebben er geen zin in dat ik een avond langs kom om alles uitgebreid toe te lichten of waar ze uren in de wachtrij moeten staan om een verzekering te bespreken. Voor de meeste is het bijzaak dat wel geregeld moet worden, maar met zo min mogelijk moeite.” Hij werkt hard aan een online platform en app waar jongeren in de leeftijd van 18 tot ongeveer 35 jaar terecht kunnen voor verzekeringen. “Met twintig jaar ervaring weten we wat er nodig is en dat proberen we te vertalen in een website. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de jeugd zo makkelijk mogelijk een verzekering kan afsluiten? Dat is het vraagstuk waar we voor staan, maar de achterkant moet op en top in orde zijn”, vindt Stefan Vonk. Zijn vader vult aan: “Er moeten wel brains achter zitten.” De app en website hopen ze einde van dit jaar te lanceren, maar voor complexere producten blijft een persoonlijk adviesgesprek de beste optie. “We willen ze op een gemakkelijke manier bedienen. Als we dat goed doen, blijven ze ons trouw en kloppen ze ook bij aan als ze complexe producten nodig hebben”, aldus Edwin en Stefan Vonk. «

VONK financieel adviseurs

Batavierenweg 25, 6841HN Arnhem

Telefoon 026 - 445 30 02

E-mail info@vonk-advies.nl

www.vonk-advies.nl

Tekst en fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.