Vochtbestrijding: Voorkomen is beter dan genezen.

1 oktober 2018 16:47

Vochtbestrijding: Voorkomen is beter dan genezen.

Na een van de langste en droogste zomers sinds drie eeuwen, sta je er misschien niet echt bij stil, vochtbestrijding. Maar met de herfst en winter in aantocht verandert ons leefklimaat. We sluiten weer onze ramen om toch vooral de warmte binnen te houden, maar verhogen daarmee de luchtvochtigheid, en de kans op vochtproblemen. Tijd voor praktische tips om dat tegen te gaan.

Ventileren is een must

Tijdens een warme zomer zorgen we meestal zelf voor genoeg ventilatie. Ondanks de hoge luchtvochtigheid van dit jaar hebben we relatief weinig last van vochtproblemen. De ramen staan lekker tegen elkaar open en hiermee zorgen we er direct voor dat een teveel aan vocht de woning kan verlaten. Nu de herfst zijn intrede doet is het van het grootste belang te blijven ventileren. Je moet dus zorgen voor een continue luchtstroom door het huis zodat oude lucht naar buiten kan en frisse lucht weer naar binnen.

De hoeveelheid vocht in huis

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar dagelijks produceren we ruim tien liter vocht in ons huis. Zo verlies je tijdens je slaap al ruim 1 liter vocht door transpiratie en ademhaling. Daarnaast komt er bij het douchen en koken veel vocht in lucht die weer afgevoerd dient te worden. Zorg dus voor extra ventilatie in deze ruimten om de lucht in je huis gezond en fris te houden.

Bouwvocht

Na de oplevering van een nieuw huis, die meestal in fasen is gebouwd, wil je natuurlijk niets liever dan zo snel mogelijk aan de slag om je huis in te richten. Een veel voorkomend probleem is dat je je vaak niet realiseert dat er gemiddeld nog zo`n 2.500 tot 4.000 liter (bouw)vocht in je woning aanwezig is. Vaak worden hier bouwdrogers voor ingezet die snel het bouwvocht uit je huis dienen te krijgen. Wees hier altijd voorzichtig mee, omdat deze droogmethode ook té snel vocht aan de muren kan onttrekken en zo scheuren kan veroorzaken. Meten is weten. Dankzij professionele meetapparatuur kun je effectief het vochtgehalte bepalen om problemen te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het mag duidelijk zijn dat vochtproblemen in je huis zeer schadelijk zijn. In de eerste plaats natuurlijk voor je gezondheid. Daarnaast veroorzaakt een vochtprobleem dat niet in een vroeg stadium wordt aangepakt onnodige veel schade aan je woning en in de meeste gevallen ook hoge herstelkosten. Wees dus alert op de volgende symptomen;

- Schimmel op muren, wanden of vloeren

- Condens op koude oppervlakten en ramen

- Ongedierte zoals pissebedden, hooimijt, zilvervisjes etc.

- Behang laat los

- Muffe lucht

- Rottend hout

- Vocht in kruipruimtes of kelder

- Gezondheidsklachten (ademhaling, allergieën, reuma)

Vochtbestrijding. Zelf doen of uitbesteden?

Uiteraard kun je zelf al veel doen om vochtproblemen te voorkomen. In de eerste instantie zorgen voor een juiste luchtvochtigheid in je woning door goed te ventileren. Denk daarnaast ook eens aan je dakgoten in de herfst. Door een eventuele verstopping zal het water een andere weg zoeken en loopt het weg via je buitenmuur of spouwmuur, met alle gevolgen van dien. Zaak dus om dit goed schoon te maken. Zijn je problemen ernstiger van aard (bijvoorbeeld optrekkend of doorslaand vocht in je muren) dan doe je er in de meeste gevallen goed aan vroegtijdig een professional in te schakelen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.