Vermoedt u ongezonde werkstress? Ga het gesprek aan

29 november 2022 11:16

Vermoedt u ongezonde werkstress? Ga het gesprek aan

Stress is niet per definitie slecht. Het helpt om scherp te zijn en te presteren. Maar als er te weinig momenten zijn om uit te rusten of weer op te laden, kan het leiden tot gezondheidsklachten en uitval. Als werkgever kunt u verzuim door stress helpen voorkomen door op tijd de signalen te herkennen en er samen met uw werknemer mee aan de slag te gaan.

Signalen van werkstress

Signalen die wijzen op werkstress kunnen onder andere fysiek van aard zijn. Maar stress kan ook zichtbaar zijn in het gedrag (sneller geïrriteerd raken bijvoorbeeld) of op het vlak van emoties liggen, zoals lusteloosheid. Ook kun je het terugzien in het denkniveau: mensen piekeren meer of zijn verstrooid.

6 tips om het gesprek over werkstress aan te gaan

Ziet u tekenen van werkstress of vermoedt u dat uw werknemer last heeft van ongezonde werkstress? Ga dan het gesprek aan. Bekijk hier zes gesprekstips:

  1. Neem de tijd
    Probeer zo’n gesprek ruim te plannen en stel de werknemer op zijn of haar gemak. Stel open vragen, luister goed, vraag door en stel checkvragen.
  2. Benoem de stresssignalen
    U bent dit gesprek aangegaan, omdat u ongezonde werkstress vermoedt. Benoem die signalen dan ook concreet. Vraag of uw werknemer ze herkent. Houd rekening met weerstand.
  3. Vraag naar de energiebronnen
    Waar krijgt uw werknemer energie van, zodat hij kan opladen als het werk (mentaal) zwaar is? Vraag aan uw werknemer wanneer hij met veel energie in het werk stond en waarom dat energie gaf. Zet daar positief op in en ontwikkel die energiebron(nen).
  4. Vraag naar de oplossing
    Zoek niet voor de ander naar een oplossing. Vraag uw werknemer wat volgens hem een oplossing zou kunnen zijn. Denk wel opbouwend mee.
  5. Kijk naar het team of afdeling
    Waar halen uw mensen hun balans en werkplezier vandaan? Wat zijn hun sterke punten en waar ligt hun kracht? Kijk naar iemands talent, kracht en energiegevers en probeer de taken ook zo te verdelen in een team. Hoe flexibel kunt u daarin zijn? Werk dat aansluit bij iemands talenten veroorzaakt minder stress.
  6. Maak afspraken
    Als u alles in kaart heeft gebracht, maakt u concrete afspraken om stappen te zetten en houdt u een vinger aan de pols.

Meer tips en hulpmiddelen

Meer weten over het voorkomen van verzuim door ongezonde werkstress? Kijk op de themapagina van ArboNed: www.arboned.nl/werkstress

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.