Variabel energiecontract met spoed afsluiten: hoe werkt dat?

19 februari 2024 09:00

Variabel energiecontract met spoed afsluiten: hoe werkt dat?

Ben je een ondernemer en werk je voornamelijk vanuit huis, maar gaat deze werkplek binnenkort veranderen omdat er een verhuizing naar een andere woning aan zit te komen? Dan komt er een boel op je af en moet je het een en ander regelen. Zo moet je bijvoorbeeld een energiecontract afsluiten, zodat je op de dag van de verhuizing meteen gebruik kunt maken van stroom en gas en je dus ook meteen weer achter je laptop kunt duiken. In dit geval kun je een energiecontract met spoed afsluiten. Hoe dat werkt, staat hieronder voor je op een rij.

Een vast vs. variabel energiecontract

Moet je een nieuw energiecontract afsluiten, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen of omdat er een situatie was ontstaan bij jouw huidige energieleverancier? Dan is het belangrijk om eerst te weten wat de verschillen zijn tussen een vast en een variabel energiecontract. 

Bij een vast energiecontract heb je te maken met vaste tarieven. Je betaalt dus gedurende je contract hetzelfde bedrag voor één kWh stroom en één kuub gas. Dat kan je zekerheid geven, maar aan de andere kant zit je wel gebonden aan een energiecontract voor een bepaalde tijd. Een vast energiecontract heeft namelijk altijd een bepaalde looptijd.

Bij een variabel energiecontract heb je dit niet. Je bent niet gebonden aan een bepaalde looptijd én dat betekent dat je op ieder gewenst moment kunt overstappen naar een andere energieleverancier. Wel is het goed om te weten dat de tarieven variabel zijn: de tarieven kunnen dus veranderen, wat betekent dat de tarieven kunnen dalen, maar ook kunnen stijgen. 

Variabel contract met spoed

Heb je een keuze gemaakt tussen een vast en een variabel contract, en kies je voor een variabel contract? Dan kun je ook kiezen voor een variabel contract met een spoedaanvraag.

In veel gevallen gaat er enige tijd overheen als je een ‘gewone’ aanvraag doet voor energie en gas, voordat je daadwerkelijk bent aangesloten bij jouw gekozen energieleverancier. Soms kan dit wel een aantal weken duren. Toch kan er een situatie zijn voorgevallen waarbij je een spoed energie contract  moet afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing waarbij je meteen gebruik wil maken van het energiecontract, omdat je thuis wil werken. Wel is het goed om te weten dat je dan vaak een kopie van het huur- of koopcontract moet inleveren, waarbij de energieleverancier kan zien dat het daadwerkelijk om een verhuizing gaat. Vervolgens kan er met spoed een aanvraag worden ingediend bij de energieleverancier.

Variabel contract afsluiten via de normale weg

Het is goed om te weten dat je bij een verhuizing niet per se een spoedaanvraag hoeft te doen, tenzij je natuurlijk zeker wil weten dat je op de dag van de verhuizing gewoon gebruik kunt maken van energie en gas. Ook kan een spoedaanvraag handig zijn als al is bekendgemaakt dat jouw woning binnenkort wordt afgesloten van energie en gas, aangezien je zo kunt voorkomen dat je daadwerkelijk wordt afgesloten. Duurt het nog wel even voordat je gaat verhuizen en weet je nu al de dag dat je gaat verhuizen? Dan kun je ook een energiecontract afsluiten via de normale weg, alleen duurt dit proces iets langer dan bij een spoedaanvraag. 

Als je een variabel energiecontract wil afsluiten, kun je letten op een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan de afkomst van de energie en het gas. Wil je graag groene energie en gas verbruiken, of maakt dat niet veel uit? Ook kun je kijken naar de verschillende tarieven die worden aangeboden door de verschillende energieleveranciers. Bovendien kun je ook nog kijken naar de energieleveranciers onderling, aangezien deze natuurlijk ook kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de service en een eventueel welkomstcadeau.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.