Van rijpkamer tot aan de keukentafel

23 mei 2022 09:33

Van rijpkamer tot aan de keukentafel

Bij Het Avocadomannetje van Cindy Kuil uit Barendrecht kun je hoogkwalitatieve avocado’s, mango’s, passiefruit en gember bestellen. De avocado’s worden op de perfecte rijpheid met de hand gesorteerd en, net als de andere producten, na de sortering uiterlijk de volgende dag bezorgd. Verser dan vers en romig en nootachtig van smaak; precies zoals een avocado hoort te zijn.

De voorgeschiedenis

Cindy is geboren in 1973. Ze was naar eigen zeggen niet zo’n student en ging na de Mavo aan het werk in de groentezaak van haar ouders. Daarna heeft ze nog diverse banen gehad en is ze geëindigd bij de politie, waar ze van 2007 tot en met het eerste kwartaal van 2022 gewerkt heeft. Corian, die drie jaar eerder geboren is, heeft na de Mavo nog een vervolgopleiding gedaan en ging toen ook bij zijn ouders werken, die een tuinderij hadden. Daarna heeft ook hij een aantal banen gehad en sinds 2004 werkt hij als rijpmeester in fruit, met avocado’s als specialiteit.

Cindy: “Bij de politie begon ik op de 112-centrale waar ik de gelegenheid kreeg om intern een opleiding capaciteitsmanagement te volgen, waarna ik daar als planner aan het werk ging. Maar in 2019 begon het bij mij te kriebelen en vroeg ik me af of ik dat werk nog zo’n twintig jaar wilde doen. In april 2021 zei ik tegen Corian: ‘Ik heb een leuke baan, maar daar is dan ook alles mee gezegd en ik word hier op termijn niet gelukkig van.’, waarop hij zei: ‘Dan moet je de stekker eruit trekken.’ Ik heb toen met mezelf afgesproken dat ik nog een jaar bij de politie zou blijven werken en in dat jaar zou onderzoeken wat ik dan wilde gaan doen. Ik heb echt gezocht naar iets waar ik blij van word en zei regelmatig, absoluut niet laatdunkend bedoeld: ‘Als ik blij word van worsten verkopen bij de Hema, dan ga ik dat doen.’ Omdat we de avocado’s vanuit Corians werk wel eens lieten proeven aan onze vrienden, waarbij we altijd hele positieve reacties kregen, ontstond in november 2021 bij ons het idee om daar iets mee te gaan doen in combinatie met mango’s, passiefruit en gember.”

“Alle klanten die één keer besteld hebben, komen terug”

Het Avocadomannetje was geboren. Het bedrijf is van Cindy, maar Corian verleent uiteraard de nodige hand- en spandiensten. En de lijnen zijn kort, want Cindy is klant van Corians werkgever en haalt de bestellingen daar op uit de rijperij waarna ze ervoor zorgt dat het zo snel mogelijk bij de klanten terechtkomt. En door de deskundigheid van Corian, die gecertificeerd keurmeester is in exotisch fruit, zijn haar klanten gegarandeerd van een hoogwaardige kwaliteit zonder tussenkomst van derden in de vorm van tussenhandel.

“We hebben direct een website laten bouwen die we half december online hadden, omdat we het voor de Kerst wilden lanceren in verband met het feit dat mensen dan toch wat extra’s kiezen bij de maaltijden.”, aldus Cindy, “Vervolgens hebben we familieleden en vrienden benaderd om alle producten te testen en vooral heel kritisch te zijn en vanaf toen is het heel snel gegaan. Omdat ik zelf geen ervaring had met een eigen website en bijbehorende marketing via social media en dergelijke, heeft de websitebouwer me daarmee geholpen. Verder ben ik bewust gaan netwerken en heb ik me onder andere aangesloten bij een groep pas gestarte ondernemers, waar ik heel veel inspiratie van krijg. De mensen moeten weten dat wij het anders doen, want zonder tussenhandel zijn onze avocado’s beter, lekkerder, verser en langer houdbaar. Zodra de mensen ze gegeten hebben, zijn ze daar ook van overtuigd. Dat geldt overigens ook voor de mango’s, het passiefruit en de gember. Ik merk dat doordat ik regelmatig nieuwe klanten krijg via mond-tot-mondreclame. En alle klanten die één keer besteld hebben, komen terug.”

Hoewel Cindy de bezorging van de bestellingen nu nog alleen afkan, verwacht ze in de nabije toekomst mensen nodig te hebben die haar daarin kunnen bijstaan. Ze denkt daarbij, vanuit sociaal oogpunt, aan gepensioneerden die nog graag iets willen doen en van betekenis willen zijn, en aan alleenstaande moeders die financieel wel wat extra’s kunnen gebruiken. Deze groeiverwachting baseert ze op de uitbreiding van haar klantenkring in het algemeen en van de groep vaste klanten in het bijzonder.

Bestellen werkt heel eenvoudig. Cindy: “Via de site kun je bestellen voor twee dagen later. Dus stel dat je op maandag bestelt, dan wordt het op woensdag bezorgd. En je kunt daarbij kiezen uit vier tijdvakken, zodat het voor iedereen inpasbaar is in de dagelijkse drukte.” Omdat ze in Barendrecht gevestigd is, ligt het bezorggebied sinds de opstart logischerwijs in en rond Barendrecht met verder plaatsnamen als Rotterdam, Ridderkerk, Rhoon, Heerjansdam, Spijkenisse, Oud-Beijerland, Hoogvliet, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Schiedam, Vlaardingen en Alblasserdam. Maar haar ambities gaan verder, want haar streven is dat mensen bij een avocado direct aan Het Avocadomannetje denken en daarbij kan ze zich voorstellen dat het een landelijk gebeuren gaat worden.

Verser kun je het echt niet krijgen

Cindy levert zowel aan particulieren als aan bedrijven en voor de ondernemer die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog op de agenda heeft staan, is Het Avocadomannetje ideaal. Want met avocado’s, mango’s en passiefruit zet je voor je personeel iets heel gezonds op tafel en het is weer eens wat anders dan het bekende appeltje, peertje en banaantje. Daarbij is het mogelijk dat het op één of meerdere vaste dagen in de week bezorgd wordt. En hoe groter de groep medewerkers van het bedrijf is, hoe lager de stukprijs per product wordt.

Om de versheid te garanderen, werkt ze niet met voorraden. “Als ik dat zou doen, blijft alles te lang liggen.”, aldus Cindy, “Onze kracht ligt ‘m juist in het feit dat de avocado’s vanuit de rijpkamer direct bij de consument terechtkomen; in tegenstelling tot avocado’s in de supermarkt, die een reistijd van minimaal twee weken gehad hebben en door diverse handen zijn gegaan. En de combinatie met mango’s, passiefruit en gember is perfect, wat ik al diverse keren van klanten bevestigd heb gekregen. De meeste mensen bestellen dan ook pakketten. Bijvoorbeeld een doos met drie avocado’s, een mango, zes passievruchten en een gembertje erbij; om maar eens wat te noemen. Maar je kunt al bestellen vanaf zes euro vijfentwintig. En als vaste actie geef ik op de bestellingen, die maandag gedaan worden en die ik dus op woensdag bezorg, ook nog eens vijftien procent korting.”

Door de combinatie met Corians werk is Cindy’s motto met Het Avocadomannetje meer dan terecht: ‘Van rijpkamer tot aan de keukentafel’. Want verser kun je het echt niet krijgen.

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.