Thuiswerktips: welk internet abonnement moet ik kiezen?

8 juni 2020 14:30

Thuiswerktips: welk internet abonnement moet ik kiezen?

Als we één ding hebben geleerd tot nu toe van de coronacrisis, is dat er veel meer mogelijkheden zijn om van huis uit te werken dan we voorheen dachten. Thuiswerken was al de trend in het kader van ‘het nieuwe werken’, maar brengt natuurlijk wél een aantal uitdagingen met zich mee. Enerzijds zitten die in het geconcentreerd kunnen blijven werken en het gescheiden houden van werk en privé, maar natuurlijk ook in de inrichting van de werkplek. Niet alleen moet deze ergonomisch verantwoord ingericht zijn, de techniek moet de werkzaamheden ook ondersteunen. Daarmee rijst onder andere de vraag wat het beste internet abonnement is om te kiezen wanneer je veel gaat thuiswerken. Hier een aantal tips voordat je begint met online abonnementen voor internet vergelijken.

Heb ik een zakelijk abonnement nodig?

Bedrijven kiezen vaak voor een zakelijk internet abonnement. De belofte daarvan is dat je als eerste aan de beurt bent wanneer er sprake is van problemen met de verbinding. Daar betaal je dan ook extra voor. Dit is zeker zinnig wanneer veel werknemers afhankelijk zijn van diezelfde internetverbinding. Een duurder zakelijk abonnement afsluiten voor een internetverbinding die hoofdzakelijk door op één werkplek en verder door de rest van het gezin gebruikt wordt is wellicht wat veel van het goede. Zeker om dat veel mobiele telefoons tegenwoordig de mogelijkheid bieden om van hun 4G dataverbinding een hotspot te maken die je op je laptop of computer met mogelijkheden voor draadloos internet kunt gebruiken, lijkt een korte storing niet direct het einde van de wereld en is een zakelijk internetabonnement niet de meest nuttige besteding van je geld.

De juiste downloadsnelheid

Wat je wél nodig hebt, is een fatsoenlijke downloadsnelheid (en uploadsnelheid). Dit is al helemaal zo wanneer er meer mensen in huis van dezelfde internetverbinding gebruikmaken. Natuurlijk maakt het niet zo veel uit als andere alleen maar een beetje appen of websites bezoeken, maar als er naar Netflix of Videoland gekeken wordt of online gegamed wordt, wordt er wel flink wat geëist van je internetverbinding. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat jouw werkzaamheden als gevolg daarvan gehinderd worden door middel van een trage internetverbinding. Daarom raden we vanaf 30 Mbps te kijken wat betreft de downloadsnelheid wanneer je alleen woont, en voor elke aanvullende gebruiker hier 20 Mbps bij op te tellen. Overigens is ook raadzaam om waar mogelijk gebruik te maken van een internetkabel voor je verbinding, want dit levert sneller en stabieler internet op dan via een draadloze verbinding.

DSL en kabelinternet

De meest gebruikte soort internetverbindingen die nu in gebruik zijn, zijn internet via een DSL-verbinding en kabelinternet. Die eerste houdt in dat de verbinding loopt via de telefoonlijn, die in ieder huis aanwezig is maar door steeds minder mensen benut wordt. Op deze markt bevinden zich alle goedkope aanbieders, zoals Tele2, Telfort en XS4ALL. Helaas zit er aan DSL een relatief laag plafond voor de maximaal haalbare snelheid. Internet via de kabel biedt hogere downloadsnelheden door gebruik van een COAX kabel, maar dat is dan ook terug te zien in de prijs. Het vervelende van het zoeken van abonnementen voor kabelinternet is dat dit een markt is die wordt beheerst door kabelbeheerders Ziggo en Caiway, die elkaar niet overlappen. Daardoor wordt er door aanbieders weinig gestunt met prijzen voor kabelinternet.

Glasvezel internet: snel en stabiel

Als je niet wil hoeven nadenken over welke snelheid voldoende is voor een internetverbinding bij jouw thuis waarop jij je werk kunt doen terwijl andere gezinsleden er ook probleemloos gebruik van kunnen maken, kun je voor glasvezel internet gaan. Dat wil zeggen, als dit al mogelijk is op jouw adres, want het glasvezelnetwerk wordt momenteel nog uitgerold in Nederland, hoewel dit al aardig gevorderd is. Om hierachter te komen, kun je online de postcode check doen. Is glasvezel internet mogelijk bij jou, dan biedt dat een optie voor een de snelste en stabielste internetverbinding die momenteel beschikbaar is. Glasvezel is een stuk sneller dan internet via een DSL-verbinding of via de kabel. Ook op het gebied van abonnementen voor glasvezel internet valt er het een en ander te kiezen, maar ook de laagst aangeboden snelheid is naar alle waarschijnlijkheid al voldoende voor een prima internetverbinding in een eengezinswoning.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.