Technasium van Candea College Duiven is doorslaand succes

19 juni 2018 10:02

Technasium van Candea College Duiven is doorslaand succes

Het Candea College in Duiven biedt haar leerlingen de mogelijkheid om als keuze technische vakken te volgen.

“Het Candea College is georganiseerd in vier opleidingen: VMBO, MAVO, HAVO en Atheneum/Gymnasium (VWO),” legt de voorzitter van de centrale directie drs. Léon Lucas uit. “Binnen de HAVO en het VWO hebben wij sinds 12 jaar het Technasium. Centraal binnen het Technasium staat het vak Onderzoeken & Ontwerpen. Leerlingen leren - vanaf de brugklas tot aan het eindexamenjaar - in teamverband werken aan projecten. Deze projecten komen uit de praktijk en worden ingediend door bedrijven, overheden en af en toe een particulier. Een voorbeeld: Een Duits bedrijf dat lakken produceert kwam met de vraag hoe je de gladheid van gelakte oppervlakken kunt meten. Onze leerlingen zijn met de vraag aan de slag gegaan en hebben hun oplossingen vervolgens aan het bedrijf gepresenteerd. Een ander voorbeeld: een boer uit de buurt vroeg zich af hoe hij zijn bedrijf energieneutraal zou kunnen maken en de organisatie achter de Vierdaagse zocht een oplossing voor een bewegwijzeringsysteem. Dit soort vraagstukken onderzoeken en beantwoorden onze leerlingen in ons eigen Technasiumgebouw. Al onderzoekend leren ze de competenties en vaardigheden die nodig zijn zoals creatief en innovatief denken, organiseren, plannen en kennisgericht werken.”

Het Technasium is een doorslaand succes. “Jazeker, er zijn zelfs ouders die er voor naar Duiven verhuizen.” Léon benadrukt dat het Candea College geen kant en klare technici aflevert. “We leggen de basis voor eventuele vervolgopleidingen in de techniek, maar zijn algemeen vormend onderwijs.” Bedrijven die een technisch vraagstuk hebben, worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen. “Als bedrijf moet je wel bereid zijn om er tijd en energie in te steken. Zo maken leerlingen graag kennis met het bedrijf achter een specifiek vraagstuk. Het is ook zo dat een bedrijf uiteindelijk meewerkt aan de beoordeling van het eindproduct.”

“Ook de VMBO en MAVO-leerlingen wordt de kans geboden kennis te maken met techniek. In het VMBO heet het MVI, dat staat voor Media, Vormgeving & ICT. We hebben een speciaal lokaal met onder andere 3D printers, lasermachines en Lego Mindstorms. Anders dan bij het Technasium, krijgen deze leerlingen opdrachten van onze docenten. Ze bouwen bijvoorbeeld robots die meedoen aan wedstrijden, ontwerpen websites en leren foto’s bewerken. Opvallend is dat leerlingen die bij andere vakken niet altijd goed kunnen meekomen, in deze technische vakken excelleren. Het niveau is erg hoog. De leerlingen zijn ook enthousiast, sommigen werken zelfs in de pauze door.”

Toekomst

Met het curriculum aan technische vakken, hopen Léon en zijn collega’s de interesse in en voor bèta - en technische beroepen te stimuleren. “Er bestaan nog steeds veel vooroordelen over werken in de techniek, zo wordt vaak gedacht dat het uitsluitend handwerk is en dat je er vies van wordt, maar dat is uiteraard allang niet meer zo. Wij laten zien wat er zo al mogelijk is en hopen dat onze leerlingen en hun ouders zo een correcter beeld krijgen. Overigens is het zo dat leerlingen die een vervolgopleiding in de techniek kiezen, gegarandeerd een baan kunnen krijgen want er is een enorm tekort aan technisch specialisten.”

Heeft u als ondernemer of overheidsinstantie een vraagstuk op het gebied van techniek? Neem dan contact op met het Candea College: Locatie Eltensestraat voor MAVO en VMBO bb/kb Eltensestraat 8, 6922 JB Duiven Locatie Saturnus voor VWO en HAVO Saturnus 1, 6922 LX Duiven Afdeling Technasium Saturnus 3, 6922 LX Duiven Telefoon 0316 - 36 78 00 www.candea.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.