Taaltrainingen waardoor medewerkers én organisaties kunnen groeien

6 maart 2023 08:30

Taaltrainingen waardoor medewerkers én organisaties kunnen groeien

Veel communicatieproblemen binnen organisaties zijn terug te voeren op onvoldoende taalkennis, vaak in combinatie met cultuurverschillen. Het kan zijn dat anderstalige medewerkers het Nederlands nog onvoldoende machtig zijn, maar dat niet altijd laten blijken. Op andere plekken binnen organisaties kan een gebrekkige kennis van zakelijk Engels of Duits en de bijbehorende cultuurverschillen leiden tot kostbare misverstanden, denk aan contacten met - potentiële – klanten. Dat wil je liever voorkomen toch?

Waarom taaltrainingen?

Organisaties hebben zo hun redenen om medewerkers taaltrainingen te laten volgen. Mark Leenaers is sr. Training Business Manager bij Lexicon Trainingen. “Wanneer ik praat met HR-medewerkers hoor ik vaak dat ze potentie zien bij hun medewerkers om door te groeien, maar dan moet de taalbeheersing wel verbeteren. Dat geldt ook wanneer men de communicatie tussen de medewerkers onderling wil bevorderen. Er zijn trouwens ook pijnpunten bij de HR-mensen zelf; eigen medewerkers die de taal niet voldoende beheersen. Hoe kun je bijvoorbeeld verlofzaken regelen of contractbesprekingen voeren als je zelf de taal onvoldoende spreekt?
Leidinggevenden merken regelmatig dat medewerkers de werkinstructies niet goed begrijpen of zeggen dat ze dat wel doen maar ze vervolgens niet of anders uitvoeren. Dat leidt tot verwarring doordat werknemers uit verschillende culturen met elkaar moeten samenwerken. Binnen sommige culturen is het niet gebruikelijk om opdrachten te weigeren of te zeggen dat je ze niet goed begrijpt.

Functiegerichte maatwerktrainingen

Lexicon Taaltrainingen is al zo’n 30 jaar gespecialiseerd in taaltrainingen zakelijk Nederlands, Engels en Duits. Mark: “Onze missie is het verzorgen van taaltrainingen waardoor zowel de deelnemende organisaties als de deelnemers kunnen groeien. Dat doen we door het aanbieden van functiegerichte maatwerktrainingen. Deze sluiten aan op de dagelijkse praktijk van de deelnemers waardoor ze de opgedane kennis daar kunnen toepassen. Eigen materiaal en situaties van medewerkers staan centraal. Deelnemers gaan zo met meer gemak en zelfvertrouwen communiceren. Wij leren niet alleen de woorden maar ook hoe je een taal in een zakelijke context gebruikt. Op welke wijze geef je bijvoorbeeld feedback in het Duits? Of hoe geef je je mening in het Engels zonder de ander te beledigen?”

Voortraject essentieel

“Voordat we daadwerkelijk beginnen met taaltraining starten we een uitgebreid voortraject”, legt Mark uit. “Dat begint met gesprekken met de HR-afdeling en direct leidinggevenden van de medewerkers. Uitgangspunt in zo’n werkvloerscan is om via verschillende afdelingen en medewerkers inzicht te verkrijgen in de bedrijfsprocessen en de taalcontactmomenten en om eventuele knelpunten boven tafel te krijgen. Daarna volgt een persoonlijke intake met de deelnemers. Doel is om inzichtelijk te krijgen wat hun persoonlijke uitgangsituatie is. Daarna kunnen we de training echt toespitsen op wat iedereen nodig heeft.”

Groeien doe je samen

Een taaltraining staat niet op zich en vraagt niet alleen om een inspanning van de deelnemer zelf, ook de collega’s in de organisatie bepalen het resultaat ervan in de dagelijkse praktijk. Mark: “Als je als leidinggevende of collega met een anderstalige spreekt, houd dan rekening met je spreektempo en pas je woordkeuze kan. Controleer of het inderdaad wordt begrepen wat je vraagt, ga ook na of er goed leesbare werkinstructies aanwezig zijn. Misschien zijn taalbuddy’s in het bedrijf wel een goed idee?”

Meer weten over onze werkwijze? Ga dan naar http://www.lexicon.nl of bel 023 – 53 10 830.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.