Stagepact

27 juni 2023 12:59

Stagepact

Stages maken een groot deel van alle mbo-opleidingen uit. Voor veel studenten is het vaak de eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. En omdat een positieve ervaring er mede voor zorgt dat studenten gemotiveerd blijven voor hun opleiding, is het van groot belang dat we ons samen, onderwijs en beroepspraktijk, hard maken voor goede stages. Het recent afgesloten ‘Stagepact MBO’ gaat ons hierbij helpen. Met 55 afspraken en maatregelen wordt er de komende jaren ingezet op het verbeteren van stagebegeleiding, het uitbannen van stagediscriminatie en het zorgen voor een passende stagevergoeding. Het pact is ondertekend door onderwijs, overheid, bedrijfsleven en jongerenbelangenorganisaties en wordt hiermee breed gedragen.

Het verbeteren van de stagebegeleiding en het aanpakken van stagediscriminatie staat ook binnen ROC Nijmegen al een aantal jaren hoog op de agenda. Zo zijn we onlangs gestart met de inzet van stagemakelaars voor studenten die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Denk aan studenten met een beperkt netwerk en/of een bi-culturele achtergrond. Naast extra hulp bij het vinden van een passende stage, krijgen ze intensieve begeleiding tijdens de stageperiode. Ook zetten we in op loopbaanactiviteiten om het netwerk van onze studenten te vergroten. Een voorbeeld hiervan zijn de events ‘Kies je Job’ en ‘Versterk je Netwerk’ waar gemeente Nijmegen en bedrijven uit het Rijk van Nijmegen al aan meewerken.

Een ander mooi voorbeeld is de pilot stagematching waarmee we vorig jaar op kleine schaal zijn gestart. Bij stagematching gaan studenten niet zelf op zoek naar een stageplaats maar worden zij gematcht. In het stagevoorbereidingstraject is er meer aandacht voor wat de student wil leren en wat bedrijven kunnen bieden. Op basis van objectieve criteria wordt vervolgens een match gemaakt en gaan studenten op kennismakingsgesprek. Er vindt dus geen klikgesprek plaats want of je snel met iemand klikt, hangt sterk af van stereotypen en vooroordelen. De eerste uitkomsten van de pilot zijn positief. Studenten komen op stageplekken terecht waar ze normaal gesproken niet naar gezocht zouden hebben en stagebedrijven zijn blij omdat ze zien dat er goede matches worden gemaakt. Deze interventies gaan ervoor zorgen dat de stage voor nog meer studenten een veilige, waardevolle en positieve ervaring wordt. En daar hebben we als maatschappij profijt van, want goed opgeleide en innovatieve vakmensen zijn hard nodig om oplossingen te bedenken én te maken voor de uitdagingen van morgen. 

Femke Spoeltman
Projectleider ROC Nijmegen
www.roc-nijmegen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.