Scalabor initieert branchetrajecten

11 december 2019 12:05

Scalabor initieert branchetrajecten

Arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor is gestart met branchetrajecten. Het doel: werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een vakopleiding bieden die bij een geslaagde afronding leidt tot een baan in die branche. Daarvoor werkt Scalabor intensief samen met het bedrijfsleven en andere partijen.

Tekst: Mathilde Lentjes // Fotografie: Jacques Kok

De schoonmaakbranche heeft de primeur. Branches waarin een nijpend tekort aan arbeidskrachten is, zoals de zorg, de groenvoorziening, de techniek, de horeca, de logistieke dienstverlening, de beveiliging en retail volgen binnen enkele maanden.

Monique Petit is manager arbeidsontwikkeling bij Scalabor. Met maar liefst 30 jaar ervaring bij uiteenlopende arbeidsontwikkelbedrijven door het hele land kent zij het klappen van de zweep. “Onze inzet is er op gericht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar een zo passend mogelijke arbeidsplaats. Dat doen wij altijd in een werksituatie. Om dat mogelijk te maken biedt Scalabor 200 interne en ruim 100 externe leerwerkplekken in tien verschillende branches.”

Andere kijk

Scalabor is volop bezig met innoverende trajecten en projecten om zoveel mogelijk mensen naar zo passend mogelijk werk te begeleiden. Daarbij zoeken ze de aansluiting bij de markt. Monique Petit: “We leven nu in een periode van economisch hoogconjunctuur, met een tekort aan arbeidskrachten in bijna elke branche. De verwachting is reëel dat die krapte alleen maar gaat toenemen. Werkgevers zitten echt te springen om goed gemotiveerd personeel. Daar stemmen wij onze trajecten en dienstverlening op af, want de vraag vanuit de arbeidsmarkt is altijd leidend. De veranderingen vragen van ons een andere kijk op het oplossen van arbeidsgerelateerde vraagstukken, zoals de tekorten die er nu - maar ook in de toekomst - zullen zijn.” In deze arbeidsmarkt biedt de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt veel kansen. Tegelijkertijd vraagt dat ook een ruimere blik van werkgevers. “Door voorbij te gaan aan het standaardplaatje van de zogenaamde ‘ideale medewerker’ is er veel mogelijk. Wij denken en doen graag mee als het gaat om passende en praktische oplossingen.”

De branchetrajecten zijn het resultaat van de samenwerking tussen Scalabor, werkgevers, opleidingsinstituten en andere maatschappelijke organisaties. Monique: “Werkgevers in de schoonmaak hebben veel vacatures die moeilijk in te vullen zijn. Wij bieden werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een traject waarbij het uiteindelijke doel een contract van minimaal zes maanden tot een jaar bij een van de schoonmaakondernemers is. Het gaat ons om duurzame banen. Het mooie is dat deze schoonmaakbedrijven die contracten ook echt bieden. Zo werken we samen aan structurele oplossingen. De kandidaten worden voorgedragen door de gemeenten. Na een intake door een vaste trajectbegeleider van Scalabor, gaan de deelnemers een maand aan de slag bij ons arbeidsonderzoekscentrum. Daar doorlopen zij assessments en trainingen om alle benodigde informatie te verzamelen. Deelnemers worden daarbij ook getoetst aan de hand van competentieprofielen voor deze branchegerichte trajecten. Na een maand stroomt een kandidaat door naar een leerwerkplek binnen Scalabor, die periode duurt drie maanden. Daar leren we hen werknemers- en vakvaardigheden. Vakvaardigheden zijn in dit specifieke geval kennis en ervaring die nodig zijn om in de schoonmaakbranche te kunnen werken. De kandidaten starten dan ook met de RAS-certificering, een basiscertificering om te kunnen werken in de schoonmaakbranche. Als een kandidaat het RAS-certificaat heeft gehaald, zorgen wij voor een passende leerwerkplek bij een van de zeven schoonmaak- bedrijven. Uiteindelijk volgt er een contract. Voor werkzoekenden is het een sprong naar betaald werk die in een relatief korte tijd kan worden gemaakt. De schoonmaakondernemers zijn verzekerd van goed gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. Het mes snijdt aan twee kanten. Eigenlijk aan drie kanten want een kandidaat is na dit traject niet meer afhankelijk van een uitkering.”

Perspectief op werk

Het door Scalabor ontwikkelde initiatief past binnen ‘Perspectief op werk’. “Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft twee jaar terug opgeroepen tot regionale actieplannen om de werkloosheid te bestrijden en mensen met een afstand naar de reguliere arbeidsmarkt te begeleiden. Uiteenlopende partijen, waaronder ook Scalabor, hebben de kans gegrepen om extra impulsen te geven aan de arbeidstoeleiding van mensen die willen en kunnen werken, maar niet zelfstandig de weg naar werk vinden. De deelnemende partijen doen met ‘Perspectief op Werk’ een oproep aan de arbeidsmarktregio’s om de kansen die de huidige arbeidsmarkt biedt optimaal te benutten. De aanpak in het regionaal actieplan heeft het karakter van een doe-agenda voor de korte termijn.”

Toekomst

De komende tijd zet Scalabor ook voor andere branches dit soort trajecten in. ‘’Geen enkel branchetraject is hetzelfde, het is altijd maatwerk. De lengte, de invulling qua uren en het niveau van de toekomstige medewerkers verschilt uiteraard per traject. Overigens is het niet zo dat onze kandidaten per definitie een laag opleidingsniveau hebben, dat is een hardnekkig misverstand.” Monique Petit en haar Scalabor-collega’s hebben weinig tot niets met de woorden kan niet en onmogelijk. “Als iemand roept ‘dat kan niet’ dan is ons antwoord ‘hoe dan wel?’ We kijken altijd naar de best mogelijke oplossing. Als voorbeeld: in de groenvoorziening wordt gemiddeld negen maanden per jaar gewerkt, in de winter valt het werk stil. Mensen die in deze branche werken, zijn dan drie maanden werkloos en afhankelijk van een uitkering. Dat is geen wenselijke situatie. Wij bestuderen nu, samen met werkgevers, of deze mensen tijdens die periode wellicht in een ander branche ingezet kunnen worden.” De dienstverlening van het arbeidsontwikkel-bedrijf is geen eenrichtingverkeer. “We verwachten van onze samenwerkingspartners een mate van commitment. Het is niet zo dat wij goedkope handjes leveren die een tijdelijk probleem kunnen oplossen. Het gaat allemaal om structurele en lange termijn oplossingen. Daarvoor zijn samenwerking en wederzijdse inspanningen belangrijk.”

Uitnodiging

Scalabor zoekt voortdurend naar de samenwerking met bedrijven, organisaties en instellingen in de regio. “We werken onder andere samen met het ROC Rijn IJssel en het Werkgeversservicepunt. Wij zijn goed bekend met ondernemerschap en uiteenlopende werkprocessen. Ik nodig ondernemers dan ook van harte uit om eens om de tafel te komen zitten. Samen zorgen we ervoor dat mensen actief kunnen meedoen in de maatschappij en dat ondernemers door kunnen gaan met hun bedrijf. Met de nadruk op samen.”

Scalabor

Driepoortenweg 35, 6827 BP Arnhem

Telefoon: 026 - 368 52 22

E-mail: info@scalabor.nl

www.scalabor.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.