RijnPark: van industrieel bedrijventerrein naar groen bedrijvenpark

20 februari 2017 13:39

RijnPark: van industrieel bedrijventerrein naar groen bedrijvenpark

RijnPark: geen nieuw bedrijventerrein, wél een nieuwe naam en nieuw elan. Het bedrijventerrein was bekend als ‘Westervoortsedijk’. In juni 2016 is met de naamswijziging, door wethouder König het startsein gegeven voor de transitie van het bedrijventerrein.

Mári Hommersom, voorzitter van de StAB Bedrijventerrein Contactgroep RijnPark, licht toe: “Grootschalige herontwikkeling geven het bedrijventerrein een totaal ander karakter. De zware industrie is grotendeels verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn kantoren, detailhandel en kleinschalige industrie gekomen. RijnPark is het natuurlijke overgangsgebied geworden, tussen het oprukkende stadscentrum en de bedrijventerreinen Het Broek en Kleefse Waard. De verandering van het bedrijventerrein is hét moment om te kiezen voor een naam die past bij die nieuwe signatuur.” Bob Kobessen, als adviseur betrokken bij de transitie van RijnPark, vult aan: “De nadelige gevolgen voor bedrijven van de woningbouw en het verdwijnen van de zware industrie is door de ondernemers aangegrepen om van RijnPark dé toegangspoort naar de Arnhemse binnenstad te maken.”

De transitie van RijnPark is een stevige klus, die jaren gaat duren. Dat vereist steun van alle betrokkenen in het gebied: de gemeente, vastgoedeigenaren, -ontwikkelaars én gebruikers. Onder de vlag van Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (StAB) hebben zij met elkaar in het ‘Transitieplatform RijnPark’ een visie opgesteld. Die visie is recent door StAB aangeboden aan de gemeente en dient allereerst als input voor het nieuwe bestemmingsplan voor het oostelijk deel van het bedrijventerrein.

“Een visie is mooi, maar ondernemers willen natuurlijk ook snel concreet resultaat zien. We kunnen niet achterover leunen en maar afwachten wat de gemeente voor ons regelt. Daarom hebben wij een landschapsarchitect gevraagd om de vergroeningskansen voor de korte en lange termijn in beeld te brengen. Vergroening is een rode draad in de visie en past bij het gewenste parkachtige beeld van het bedrijventerrein. Bovendien is een deel daarvan al op korte termijn eenvoudig te realiseren”, vertelt Mári.

Op veel plekken is er nog ruimte voor nieuwbouw en herontwikkeling, zoals de voormalige Coruslocatie aan de Westervoortsedijk en diverse kavels aan de Van Oldenbarneveldtstraat en de Snelliusweg. “Met de gemeente bekijken we hoe in het nieuwe bestemmingsplan maximale flexibiliteit opgenomen kan worden. Een stimulans voor bedrijven om zich te vestigen op dit bedrijventerrein”, aldus Bob Kobessen.

“RijnPark ontwikkelt zich tot een aantrekkelijk bedrijventerrein, pal langs de Rijn en dicht bij de stad, waar bedrijvigheid, horeca en recreatie samenkomen. Uiteindelijk bepaalt de markt natuurlijk wat er komt, maar er zijn volop mogelijkheden”, besluit Mári enthousiast.

Op RijnPark is een Bedrijventerrein Contactgroep actief. Dit is een groep enthousiaste en betrokken ondernemers: de ‘ogen en oren’ van het bedrijventerrein. Wilt u meer weten over RijnPark? Zij staan u graag te woord. U bereikt hen via het bureau van Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen: rijnpark@stab-arnhem.nl of bel (026) 351 82 45.

De visie RijnPark is te vinden op www.stab-arnhem.nl. «

Tekst: Paméla Zeylstra / Fotografie: Jacques Kok

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.