Personeel uitzenden over de zuidergrens

11 juli 2017 10:07

Personeel uitzenden over de zuidergrens

Een uitzendbureau dat in België uitzendkrachten wil inzetten, moet een uitzendvergunning aanvragen. Dit is een intensieve en kostbare procedure. IBC Personeelsdiensten waagde de stap en is inmiddels gespecialiseerd in uitzending in diverse Europese landen.

Over de zuidergrens

Van een Nederlandse opdrachtgever kreeg IBC Personeelsdiensten in 2010 het verzoek om personeel in te zetten op een project in België. De oorzaak hiervan was volgens directeur Peter van Engeldorp Gastelaars eenvoudig te verklaren. “Door de economische crisis keken Nederlandse bedrijven steeds vaker over de grens. In de Belgische bouwsector was op dat moment namelijk nog maar weinig te merken van de crisis. Daarnaast was er sprake van een groei van het aantal uitzendkrachten en flexwerkers in Nederland. Zodoende kregen wij het verzoek of wij de uitzending van personeel in België konden faciliteren.” Want bij het inzetten van personeel over de zuidergrens komt veel kijken. Hiervoor heeft een uitzendbureau een uitzendvergunning nodig. Voor elke sector en voor elke regio moet een aparte vergunning worden aangevraagd. Daarnaast dient er een borgstelling van 75.000 euro betaald te worden.

Juridische verplichtingen

Naast deze vergunning en borgsom, zijn er verschillende juridische en administratieve verplichtingen waaraan een uitzendorganisatie aan moet voldoen wanneer het personeel inzet in België. Zo dient IBC Personeelsdiensten voor elke medewerker A1-verklaring te hebben; die vermeldt in welk land voor de werknemer sociale verzekeringspremies worden betaald. En dan is er nog de ‘Limosa-melding’. Deze houdt in dat dagelijks wordt geregistreerd welke medewerkers op welke locaties aan het werk zijn en voor welke periode. Wanneer deze zaken niet op orde zijn, wordt een boete van 1800 euro geriskeerd. Bij stelselmatige overtredingen kan dat oplopen tot tienduizenden euro’s.

Internationale uitzending

Inmiddels heeft IBC Personeelsdiensten haar diensten nog verder uitgebreid en is het bureau gespecialiseerd in grensoverschrijdende arbeid in diverse Europese landen, zoals Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Van Engeldorp Gastelaars: “De consulenten van IBC Personeelsdiensten beheersen de materie en zijn te allen tijde op de hoogte van de steeds veranderende wet- en regelgeving per land.” In ieder land dient namelijk rekening te worden gehouden met arbeidsrechtelijke bepalingen die daar van toepassing zijn, bijvoorbeeld met betrekking tot lonen, toeslagen en arbeidstijden. Al deze tijdsintensieve procedures zorgen bij klanten nog wel eens voor onbegrip. Van Engeldorp Gastelaars legt uit: “De procedures verschillen per land, terwijl veel mensen denken dat overal in Europa dezelfde regels gelden. Maar het feit dat organisaties uit heel Nederland ons inmiddels weten te vinden voor het uitzenden van personeel over de grens, zegt veel over de kennis die wij in huis hebben.”

Heeft u vragen met betrekking tot grensoverschrijdende arbeid? Neem vrijblijvend contact op met IBC Personeelsdiensten via 0413-332129.

IBC Personeelsdiensten

N.C.B.-laan 10

5462 GD Veghel

Telefoon 0413 – 332129

E-mail info@ibc-personeelsdiensten.nl

www.ibc-personeelsdiensten.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.