Peja Riverview Workspace Arnhem, duurzaam en gezond werken aan de oever van de Rijn

29 juni 2022 08:46

Peja Riverview Workspace Arnhem, duurzaam en gezond werken aan de oever van de Rijn

“Riverview moet een plaats worden die mensen verbindt en trots maakt”

Op de nu nog lege kavel aan de oever van de Rijn verschijnt binnenkort een markant gebouw, Peja Riverview Workspace; op het snijvlak tussen het dynamische wonen van het Nieuwe Kade Kwartier/Gashouderskwartier en de bedrijventerreinen Het Broek en de Kleefse Waard. De eigentijdse en bijna volledig circulaire werkruimte is onderdeel van het kavel Fluvium Zuid, dat tussen de Westervoortsedijk en de Van Oldenbarneveldtstraat een stedelijk bouwblok gaat vormen. Toni Bienemann en Hans van Tartwijk van Peja lichten toe.

Niet eens zover van hun eigen hoofdkwartier op de hoek van de Broekstraat en de Van Oldenbarneveldtstraat ligt het grotendeels braakliggende terrein Fluvium Zuid met prominente buren als CCV. In het uiterste puntje en bijna met de voeten in het water van de Rijn ontwikkelt Peja vastgoed een prachtig eigentijds, maar vooral ook duurzaam en circulair pand. “Het programma voor het gebouw betreft voornamelijk kantoorruimte,” schetst Toni Bienemann, CEO van Peja Vastgoed. “Maar ook bedrijven tot en met categorie 2, kunnen zich er vestigen. We gaan hier een markant gebouw neerzetten in een snel veranderende wijk.” De fietsenstalling neemt een prominente rol in. “We noemen het een ‘Bicycle Hospitality’, een luxe fietsenstalling,” legt Hans van Tartwijk, directeur vastgoed bij Peja, uit. “De ingang is niet zoals gebruikelijk ergens in een achteraf steegje, maar prominent op de begane grond aan de Westervoortsedijk. Riverview ligt pal naast woonwijken en is met de fiets uitstekend te bereiken.” Het parkeren van voertuigen zal overigens op eigen terrein plaatsvinden, waarbij elke parkeerplaats een laadpunt heeft. Riverview bevindt zich niet ver van de stad en de woonwijken, met een halte voor de (toekomstige) snelbusverbinding voor de hoofdentree en niet ver van belangrijke doorgaande routes in en om Arnhem.

Duurzaam en circulair

De duurzame ambitie voor Peja Riverview Workspace is zeer hoog. “We willen een energieneutraal gebouw realiseren,” vertelt Hans van Tartwijk. “Naast een minimale energiebehoefte van het gebouw tijdens het gebruik, is het ook voorzien van klimaat adaptieve maatregelen, zoals tijdelijke waterberging en met natuur inclusieve oplossingen voor vogels en insecten.” Ook de materialen die gebruikt gaan worden zullen zo klein mogelijke impact hebben op het milieu. “Het casco van de kantoren zullen we grotendeels in massief hout uitwerken. Hout is een hernieuwbaar materiaal met een gunstige CO2 impact. Hout kun je als bouwmateriaal gedurende de levensduur zien als CO2 opslag,” vindt Toni Bienemann. “Bovendien is hout heel goed te hergebruiken in andere toepassingen.” De rest van het gebouw laat Peja samen met de Klok Groep uit Nijmegen ook ontwerpen op basis van circulariteitsprincipes. “Veel van de bouwkundige elementen zullen we zo detailleren dat ze losgekoppeld kunnen worden,” verduidelijkt Hans van Tartwijk. “Een groot deel van de toe te passen materialen is sowieso hernieuwbaar. We maken daarmee een gebouw dat klaar is voor een circulaire toekomst.”

R-ladder en MKI

Bij de uitwerking van het gebouw zullen architecten Cristina Garcia uit Londen en StudioV in samenwerking met ABT Velp, de r-ladder voor circulariteit, een ontwerptool, gebruiken om een pand te bouwen dat zich kan aanpassen aan de wensen van de tijd en die na zijn levensduur goeddeels kan worden gedemonteerd. Hoe hoger op de ladder, hoe lager het grondstofgebruik. Vanuit stedenbouwkundige kaders is het toepassen van bakstenen gevels voorgeschreven. Ondanks dat de gevel niet volledige- hernieuwbaar is, scoort het toch hoog op de ladder (R2: producten efficiënter fabriceren of efficiënter in gebruik) “De klei waarmee bakstenen worden gemaakt komt uit de rivieren,” scherpt Toni Bienemann aan. “De Rijn stroomt voor het gebouw langs en de klei is een lokaal product. De bakstenen krijgen een minimale dikte, waardoor de benodigde energie voor het bakken van de stenen fors afneemt.” Desondanks krijgt het gebouw door de toepassing van bakstenen een robuuste minerale schil. Een ander mooi voorbeeld is het cementvrije beton dat Peja zal toepassen in Riverview Workspace. “Als bindmiddel gebruiken we niet cement maar geopolymeer,” verduidelijkt hij. “De milieukosten indicator van geopolymeer producten is over het algemeen ruim de helft ten opzichte van cementgebonden producten. Het is een bewezen techniek en ook de gevel zal goeddeels bestaan uit prefab biobased materialen.” Hoe lager de MKI, des te minder de belasting voor het milieu.

Geweldig uitzicht op de Rijn en de stad

De hoek van Westervoortsedijk en de van Oldenbarneveldtstraat is een scherpe hoek. Daardoor krijgt Riverview een fraaie en opvallende taartpuntvorm. “Op de hoek van de kavel is het gebouw maximaal 30 meter hoog,” laat hans van Tartwijk weten. “De architectuur van het gebouw sluit aan op de sfeer en uitstraling van industrie. Het pand krijgt een duidelijke plint met extra hoogte. De straatgevels geven we dus vorm in steenachtige materialen en details met metalen panelen. Groen zal een integraal onderdeel worden van het ontwerp van daken en plaatselijk op gevels, met name aan de achterzijde bij de parkeerdekken.” De verticale steenpartijen geven het pand een slank uiterlijk en dat ondanks in totaal 8 verdiepingen niet kolossaal oogt. De bovenste verdieping is de executive floor, dat als een penthouse iets terugvalt ten opzichte van de verdiepingen daaronder. “Ook vanwege de andere kleurstelling en vormgeving heeft deze executive floor een luxe uitstraling met een geweldig uitzicht op de Rijn,” vindt Toni Bienemann. “De daken krijgen een groen uiterlijk met zit- en lounge-hoekjes en een fantastisch uitzicht. De begane grond krijgt een vriendelijk en open karakter. Naast de Bicycle Hospitality met een servicepunt en laad-voorzieningen plannen we een coffee lounge direct naast de dubbelhoge entree. Ook denken we aan een multifunctionele expositieruimte.”

Thuisgevoel met de hoofdletter K van kwaliteit

De kantoorruimtes zijn flexibel in te delen en ademen een sfeer van rust, openheid en waar je zowel geconcentreerd alleen kunt werken, als inspirerende groepsactiviteiten mogelijk zijn. “Je moet een thuisgevoel krijgen; een werkplek en ontmoetingsplek,” stelt Hans van Tartwijk. “Riverview moet een plaats worden die mensen verbindt en trots maakt. Met een kwaliteit die we aan onze kinderen willen geven; op het gebied van klimaat, maar ook op het gebied van vormgeving. Het moet een ‘landmark’ zijn voor de toegang tot de binnenstad van Arnhem. Dit willen we doen door maximaal aansluiting te vinden bij het stedelijk ambitiedocument van de gemeente Arnhem. Het ontwerp moet in zijn architectuur voldoen aan de eisen van ons ambitieniveau als ook die van de ontwikkelaar en passen binnen de historische context van de locatie. Peja Riverview Workspace Arnhem moet de meest comfortabele werkplek van Arnhem worden en blijven. Mensen voelen zich verbonden met Riverview, de omgeving en de stad.” 

Peja Vastgoed B.V.
Hans van Tartwijk van Oldenbarneveldtstraat 85a
6828 ZN Arnhem
Telefoon 026-3568112
E-mail: vantartwijk@pejaproducten.nl
www.pejavastgoed.nl
www.riverviewworkspacearnhem.nl

Tekst en fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.