Over voorkomen, genezen en beter worden …

7 februari 2017 11:44

Over voorkomen, genezen en beter worden …

Bijna iedere ondernemer kent wel verhalen van bedrijven die geheel of bijna ten onder gingen aan de kosten van verzuim. Met name mkb’ers lopen risico’s, omdat de buffer vaak beperkt is. Daar is meer aan te doen dan menigeen denkt. Praat eens met verzuim- en re-integratiespecialisten.

Accessio Arbeidsdiensten bestaat uit meerdere onderdelen en specialismen, van inburgering en training & advies tot ondersteuning bij verzuimproblematiek. Voor die laatstgenoemde tak van sport zijn oprichter Ton van der Zouwen en adviseur arbeidsmobiliteit Willem Waasdorp samen een aparte BV begonnen. Dat houdt belangen gescheiden en de mogelijkheid open om toch een breder maar integer pakket aan diensten aan te bieden. Willem vertelt vanuit zijn expertise over wat er zoal speelt, misgaat en vooral beter kan bij re-integratie. Met name het mkb blijkt nog vaak slecht tot niet voorbereid op wat een werkgever kan overkomen.

Loden last

Wat hun bedrijf doet, in een notendop? “We verzorgen verzuimbegeleiding voor werkgevers en dus ook re-integratie”, legt Willem uit. “Verzuim is een serieuze financiële last voor het bedrijfsleven. Gemiddeld kost zo’n afwezige werknemer in Nederland 230 euro per dag. Dan hebben we nog niet meegerekend wat de indirecte gevolgen kunnen zijn van bijvoorbeeld niet of maar deels geholpen klanten en mogelijke gemiste omzet.”

Hij legt uit hoe die ziektewet een loden last kan worden voor veel werkgevers en hoe dat tot enorme bedragen op kan lopen. “Alleen al daarom is preventie beter. We houden werkgevers dan ook geregeld voor: Koop nou wél die betere, dure bureaustoel. Dat kost je veel minder dan een thuisblijvend personeelslid met rugklachten.” Het zijn dus vaak ook praktische adviezen op locatie, die Accessio geeft aan partners, vertelt de expert. “Daarnaast doen we bijvoorbeeld preventief medisch onderzoek, per werknemer. Dat gaat niet alleen om mogelijke fysieke zaken. Dan komen tevens factoren als stress of onvrede op de werkvloer ter sprake. Zelfs als iemand slecht slaapt of overgewicht heeft, nemen we dat mee in zo’n traject en maken we dat bespreekbaar. Het gaat om samen naar oplossingen kijken én vastleggen dat je dit hebt besproken. Dat is voor zowel werknemers als werkgevers ontzettend belangrijk. Het voorkomt vervelende misverstanden en meningsverschillen achteraf.”

Lokaal en dus direct aanwezig

We focussen ons duidelijk op de regio, vertelt Willem. “Een werkgever wil graag dat je er bent als het nodig is, z’n bedrijf en de mensen kent. Dat past ook meer bij onze betrokkenheid. Omdat we onder de Accessio paraplu tevens bedrijfsartsen hebben en andere diensten die bedrijven kunnen ondersteunen bij goed werkgeverschap, zijn we een gewaardeerde partner voor werkgevers. Die weten dat ze altijd een beroep op ons kunnen doen, van een eerste advies tot en met concrete aanpak van verzuim. Ze weten ook dat we de spelregels kennen als geen ander en weten waar je staat wanneer je als werkgever de zaken wel of juist niet op orde hebt. Het UWV is streng, en zal wanneer een werknemer niet of te weinig is begeleid er weer jouw probleem van willen maken. Daar is ook je werknemer niet bij gebaat. Dus is een goed en helder gecommuniceerd en gedocumenteerd pakket aan afspraken en maatregelen van groot belang, maar pas echt van waarde als het ook juist is opgevolgd. Ingewikkelde materie, maar daar helpen wij graag bij.” «

Accessio Verzuim & Re-integratie - www.accessiobv.nl


Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven / Fotografie: Chris van Klinken

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.