Ondernemers opgelet: tips om een burn-out te voorkomen!

1 augustus 2023 09:00

Ondernemers opgelet: tips om een burn-out te voorkomen!

Ondernemen biedt veel voordelen. Eigen vrijheid om de uren in te delen, enorme flexibiliteit en de kans om jouw dromen waar te maken. Helaas heeft het ondernemerschap ook een keerzijde. Het is namelijk héél hard werken. Je kunt de deur niet achter je sluiten na een lange werkdag. Het ondernemen zit in je bloed. Als je thuis bent, ben je in je achterhoofd ook vaak nog met het werk bezig. Soms ben je tot in de late uurtjes bezig met het werk en heb je het gevoel nauwelijks nog vrije tijd te hebben. Dat is niet erg als je toch nog voldoende weet te ontspannen, maar het kan uiteindelijk ook gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid.

Wist je dat maar liefst één op de zes ondernemers een burn-out heeft? Dat zegt wel iets over de zwaarte van het ondernemerschap. Maar wat is een burn-out precies? En - belangrijker nog - hoe voorkom je dit?

Wat is een burn-out?

Een burn-out wordt veroorzaakt door een langdurige belasting op het lichaam. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn. Het is een opeenstapeling van stress en meestal te weinig slapen. Dit heeft grote gevolgen:

  • Extreme en chronische vermoeidheid
  • Verandering in gedrag (sneller huilen, besluiteloosheid, prikkelbaarder, enzovoorts)
  • Een gevoel van constante stress
  • Lichamelijke klachten zoals spierpijn. misselijkheid en hoofdpijn zonder verklaarbare reden

Herken jij je in de bovenstaande symptomen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Een huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog Utrecht om zo snel mogelijk stappen te ondernemen. Onderschat een burn-out niet. Dit lost zich zelden zelf op. Je zult echt zelf aan de slag moeten gaan.

Voorkomen is natuurlijk belangrijker dan genezen. Daarom nog enkele tips om een burn-out te voorkomen.

Durf meer werk uit handen te geven

Het grootste probleem van veel ondernemers is dat er simpelweg veel te veel werk te doen is. Je kunt niet tot rust komen als je weet dat je nog bergen werk moet verzetten. Wees echter ook realistisch. Een mens kan niet alles alleen. Merk je dus dat het je echt te veel wordt? Schakel dan hulp in. Durf meer werk uit handen te geven. Het is beter om alles voor de volle honderd procent te doen, dan dat je half werk af moet leveren door een gebrek aan tijd. Zie het dus ook echt als een investering in jouw bedrijf.

Plan vrije tijd in

Het is de valkuil van veel ondernemers: te weinig vrije tijd inplannen. Waarom zou je lekker op de bank hangen als je ondertussen ook nog wat werk af kunt ronden? Zonde van je tijd als je die niet benut. Bedenk echter goed dat ontspannen ook heel belangrijk is. Plan dan ook echt momenten van rust in. Laat op dat moment je werk ook echt even links liggen.

Wees je ervan bewust dat er naast je werk ook andere dingen zijn die je aandacht vragen. Laat het contact met je vrienden niet verwateren. Besteed aandacht aan je kinderen en verlies je partner vooral niet uit het oog. Je zal niet de eerste ondernemer zijn die een relatietherapeut Groningen zoekt, omdat het gewoon niet meer gaat. Je kunt pas investeren in je werk als je lekker in je vel zit. Zet daarom jezelf en je gezin altijd op de eerste plek.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.