Loondoorbetalingsverplichting

17 oktober 2017 13:46

Loondoorbetalingsverplichting

Gedurende de eerste twee jaar van ziekte zijn werkgevers verplicht om het loon van een zieke werknemer door te betalen. Wettelijk is bepaald welk deel van het loon in ieder geval betaald moet worden. Zo dient de werkgever in het eerste ziektejaar minstens 70% van het loon, maar niet minder dan het wettelijk minimumloon door te betalen. Na het eerste jaar blijft wel de eis dat minstens 70% van het loon wordt doorbetaald, maar vervalt de eis dat niet minder dan het wettelijk minimumloon wordt doorbetaald. In een cao kan worden vastgelegd dat een hoger bedrag dan het wettelijk minimum wordt betaald. Als de werkgever zich niet houdt aan de verplichting om de werknemer zo snel mogelijk in het arbeidsproces te laten re-integreren dan kan deze verplichting om het loon door te betalen worden verlengd.

werknemerDe praktijk. Een werkgever die niet aan zijn re-integratieverplichtingen voor een arbeidsongeschikte werknemer had voldaan, kreeg van het UWV een loonsanctie opgelegd. Daardoor moest de werkgever ook het loon van de werknemer in diens derde ziektejaar doorbetalen. Door de werknemer werd in kort geding betaling van het loon gevorderd doordat de werkgever niet aan die verplichting voldeed.

Volgens de geldende cao had de werknemer in het tweede ziektejaar recht op 90% van zijn loon. De kantonrechter veroordeelde de werkgever tot doorbetaling van 90% van het loon, rekening houdend met de in de cao afgesproken verhogingen. De werkgever was van mening dat hij geen 90% van het loon moest betalen en stelde hoger beroep in. Hierin kreeg de werkgever gelijk en het hof verlaagde de doorbetalingsverplichting tot 70% van het loon. Volgens het hof is dat bedrag het uitgangspunt voor de wettelijke regeling van de verplichte doorbetaling van loon bij ziekte.

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.