“Leven tussen angst en rendement”

20 april 2017 13:58

“Leven tussen angst en rendement”

“De meeste ondernemers weten dat we helpen met investeringen om innovatieve startups mogelijk te maken”, zegt René Krijger, algemeen directeur van MKB & Technofonds Flevoland. Maar ook gevestigde bedrijven die willen groeien en vernieuwende plannen hebben, kunnen bij ons aankloppen.”

“Dat we die gevestigde onder-nemingen kunnen bijstaan is minder bekend, maar ook op die manier kunnen we de economie in de provincie stimuleren”, vervolgt Krijger. “Dat is uiteindelijk ons doel. Deze bedrijven konden we natuurlijk al ondersteunen en begeleiden vanuit MKB Fonds, maar zij kunnen in bepaalde gevallen nu ook terecht bij Technofonds Flevoland.”

Het jaar 2016 was voor MKB & Technofonds Flevoland gezamenlijk een succesjaar met tien nieuwe participaties en vijftien bedrijven die bij-financiering kregen om hun plannen te verwezenlijken. “We hebben nu 44 bedrijven in portefeuille, verspreid over de provincie. Maar het merendeel komt uit Almere. Dat is logisch, want daar is de meeste economische activiteit”, vertelt Gert Bulthuis, directeur participaties.

Samen koers uitzetten

Door de meer terughoudende opstelling van de banken wordt het belang van MKB & Technofonds Flevoland om kansrijke initiatieven te ondersteunen steeds groter. Maar lang niet elk plan komt voor financiering in aanmerking. Krijger: “Het gaat om innovatieve plannen met een bovenregionale uitstraling. En er moet natuurlijk een flinke groeipotentie zijn voor wat betreft arbeidsplaatsen en winstverwachting. Wij kijken naar de haalbaarheid van de plannen, waarbij ook de kwaliteit van het management enorm belangrijk is.” MKB & Technofonds Flevoland neemt altijd een minderheidsbelang in het bedrijf. Bulthuis: “We zijn sterk betrokken, maar gaan niet op de stoel van de ondernemer zitten. Al heeft de ene participatie natuurlijk meer begeleiding nodig dan de andere. De uiteindelijke koers zet het bedrijf zelf uit.”

Momentum

“De ondernemers die bij ons plannen indienen, lopen meestal technisch vooruit op de markt. Dat maakt het vaak lastig om in te schatten of een plan haalbaar is of niet. En of de tijd er rijp voor is”, stelt Krijger. “Maar door onze jarenlange ervaring kunnen we inmiddels een goede inschatting maken. En waar nodig, maken we natuurlijk gebruik van ons netwerk van experts.” Bulthuis zegt dat het voorkomt dat - terwijl bedrijven bezig zijn met het realiseren van hun plannen - soortgelijke initiatieven ineens ook op andere plaatsen opduiken. Die hebben dan bijvoorbeeld meer kapitaal achter zich staan, waardoor ze een ontwikkeling sneller in gang kunnen zetten. Het momentum waarop de plannen concreet worden is dus heel belangrijk.”

Ervaring en knowhow

Krijger: “Eigenlijk is ons werk als participatiemaatschappij een kwestie van leven tussen angst en kans op rendement. Je wilt aan de ene kant niet te veel risico’s nemen, maar aan de andere kant ben je ook bang dat je misschien de interessante bedrijven mist.” Door de ervaring en knowhow die bij MKB & Technofonds Flevoland aanwezig is worden regelmatig koppelingen tussen bedrijven tot stand gebracht waaruit succesvolle initiatieven voortvloeien die anders niet zouden ontstaan. “Dat netwerk kunnen we zowel voor startups als voor gevestigde bedrijven inzetten”, zegt Krijger. Op jaarbasis worden zo’n zeventig participatieaanvragen beoordeeld.Innovatieve ideeën komen vandaag de dag vooral uit de ICT-hoek, met name op het gebied van app’s, vernieuwende software, telecom- en clouddiensten. “Maar een maakbedrijf of een ondernemer uit een andere sector kan natuurlijk ook bij ons aankloppen als het gaat om het aanvragen van risicodragend kapitaal. Het gaat daarbij altijd om een combinatie van aandelenkapitaal en een langlopende lening van tezamen maximaal een half miljoen euro. “Soms kan de financiering door MKB & Technofonds nét dat zetje geven waardoor een financiering bij de bank of bij andere investeerders wel loskomt.” «

MKB & Technofonds Flevoland

www.mkbentechnofonds.nl

Tekst: Willem Bakering / Fotografie: John Phielix

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.