Kapitaal ophalen voor je bedrijf: maak kennis met de fintechfinancier

15 december 2021 08:30

Kapitaal ophalen voor je bedrijf: maak kennis met de fintechfinancier

Om met je bedrijf een volgende stap te kunnen zetten, heb je naast plannen en ambitie als ondernemer geld nodig. Geld om te kunnen investeren in mensen, machines, innovatie of bijvoorbeeld marketing. De bank is voor veel ondernemers nog steeds het eerste loket waar ze aankloppen in hun zoektocht naar kapitaal. Onder meer door de toenemende druk vanuit wet- en regelgeving zijn banken echter terughoudend met het verstrekken van geld. Vooral kleinere ondernemingen en start-ups hebben hier last van. Gelukkig zijn er andere opties.

Opties die we alternatieve of non-bancaire financiering noemen. Financiering die niet van een bank komt dus. Denk aan crowdfunding, leasing en factoring, maar ook aan de zogenoemde fintechfinancier.

Om meer te weten te komen over dat laatste fenomeen, spraken we met Ben Stevens, head of sales van Floryn in Den Bosch. Een fintechbedrijf dat kredieten tussen de tienduizend euro en drie miljoen euro verstrekt aan mkb-ondernemingen op basis van eigen risicoanalyses.

Hoe werkt een fintechfinancier?

“Artificial intelligence speelt een belangrijke rol bij het maken van die analyses. Onze aanpak als fintech is immers data driven”, legt Stevens uit. En juist die manier van werken maakt volgens hem dat aanvragen razendsnel beoordeeld kunnen worden. Binnen 24 uur hoort een ondernemer of een aanvraag is toegekend. “Ondernemen is kansen grijpen wanneer deze zich voordoen. Op zo’n moment moet je snel kunnen handelen en dan mag geld geen belemmering zijn. Die urgentie herkennen wij als geen ander omdat we geen bank zijn, maar ondernemers.”

“Voor een financiering tot 150.000 euro vragen we ook niet om jaarcijfers. Afschriften van de zakelijke rekening van de afgelopen zes maanden zijn voor ons voldoende om een goede risicobepaling te doen. Dat scheelt een hoop papierwerk.”

Dat ondernemers het eng vinden om een ander inzicht te geven in zijn  inkomsten en uitgaven, snapt Stevens. “Maar iedere ondernemer zal ook begrijpen dat wij, net als elke investeerder, ons geld willen terugverdienen. Daarvoor moeten we een risico-inschatting kunnen maken. In ons geval op basis van de recente betaaldata van een kredietaanvrager die we, na toestemming van de aanvrager uiteraard, via een PSD2-koppeling met zijn of haar bank kunnen inzien. We hebben hiervoor een PSD2-vergunning ontvangen van De Nederlandsche Bank.”

Is alles geautomatiseerd?

Zo’n risico-inschatting gebeurt volgens Stevens niet alleen op basis van geautomatiseerde processen. “Het is in ons geval een combinatie van mens en machine”, geeft hij aan. “Al onze klanten hebben een vaste contactpersoon die al direct na een kredietaanvraag contact opneemt. Vanaf dat moment bouwen we aan een relatie met een ondernemer.”

“Wanneer we zien dat het ergens dreigt mis te gaan,  trekken we aan de bel. Maar ook als we denken dat een bedrijf behoefte heeft aan meer geld om verder te kunnen groeien, laten we dit weten: proactief. Samen bouwen aan de toekomst is ons uitgangspunt.”

Sinds april dit jaar ziet Stevens weer een groeiende vraag naar geld in de markt. Door de coronasteunpakketten vanuit de overheid was dat in de periode daarvoor volgens hem even wat minder. “In april begonnen bedrijven echter weer te investeren richting de zomer. Dat zagen we in het aantal aanvragen van nieuwe kredieten zowel door bestaande als door nieuwe klanten.”

Zo zorg je dat jouw aanvraag wordt goedgekeurd

Wat hij tot slot wil benadrukken is dat je als ondernemer in het geval van een kredietaanvraag altijd je verhaal goed op orde moet hebben. Of je nu naar de bank, een goede bekende of een fintechfinancier stapt.

Stevens: “Presenteer een goed businessplan waaruit de noodzaak van groei blijkt. Geef hierin duidelijk aan waar je op welk moment geld voor nodig hebt, wat je ermee gaat doen en wat het  oplevert. Laat hierbij zien dat je hebt nagedacht over kansen en bedreigingen. En pak tot slot in een gesprek je moment om je passie als ondernemer, je intrinsieke motivatie, goed over het voetlicht te brengen.” Zo maak je volgens hem jouw aanvraag succesvol en is de kans het grootst dat deze wordt goedgekeurd.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een fintechfinanciering voor jou? Deze ondernemers vertellen je graag over hun ervaringen met Floryn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.