Jouw medewerkers verplichte vrije dagen geven, mag dat?

22 december 2023 08:30

Jouw medewerkers verplichte vrije dagen geven, mag dat?

Tussen al het harde werken door, verdienen jouw medewerkers ook de nodige vrije dagen om de work-life balance op peil te houden. Maar heb jij je wel eens afgevraagd of het toegestaan is om je medewerkers verplichte vrije dagen te geven? Bijvoorbeeld op dagen dat je het als bedrijf heel rustig hebt. In dit artikel lees je alles over de regels rondom verplichte vrije dagen, zodat hier geen onnodige conflicten door ontstaan.

Verplichte vrije dagen inplannen, mag dat?

Als werkgever kun je niet zomaar verplichte vrije dagen inplannen. Stel je merkt last minute dat er weinig werk is voor je personeel, kun je niet zomaar zeggen dat iedere medewerker verplicht vrij moet nemen. Weet je als ondernemer dat er dagen zijn waarop het werk stil ligt? Dan kun je dit wel opnemen in je arbeidsvoorwaarden. In sommige gevallen zijn er ook afspraken over verplichte vrije dagen opgenomen in de cao. Belangrijk is dat deze informatie duidelijk gecommuniceerd wordt naar medewerkers, om verwarring te voorkomen.

Verplichte vrije dagen: doorbetalen of niet?

Maar hoe zit het nou precies met het doorbetalen van salaris op een (verplichte) vrije dag? Verplichte vrije dagen worden gewoon doorbetaald, maar hebben wel invloed op de hoeveelheid vakantiedagen. De verplichte vrije dagen die je als werkgever vastlegt, worden namelijk van het aantal vakantiedagen van jouw medewerkers afgetrokken.

Is jouw medewerker ziek tijdens een verplichte vrije dag? Dan geldt er ook een loondoorbetalingsplicht. Als er in de cao of arbeidsovereenkomst is vastgesteld dat de loondoorbetaling bij ziekte 70% bedraagt, zal dit ook gelden op een vrije dag. Maar meestal wordt een verplichte vrije dag bij ziekte niet van het saldo afgetrokken, omdat de medewerker ziek is en dus niet kan profiteren van zijn of haar vrije dag.

Feestdagen: een verplichte vrije dag?

Voor veel mensen is het onduidelijk wanneer een feestdag een (al dan niet verplichte) vrije dag is, en wanneer niet. Dat een feestdag een verplichte vrije dag is, staat niet in de wet beschreven. In sommige gevallen is dit wel vastgesteld in de cao of de arbeidsovereenkomst. Dit duidelijk communiceren naar je medewerkers kan verwarring voorkomen. Het is belangrijk om te vermelden welke feestdagen gelden als vrije dag, maar ook of medewerkers doorbetaald krijgen of zelfs recht hebben op een toeslag wanneer ze op een officiële feestdag gewoon moeten werken. De officiële feestdagen in Nederland zijn:

  • Eerste en tweede paasdag;
  • Eerste en tweede pinksterdag;
  • Eerste en tweede kerstdag;
  • Koningsdag;
  • Bevrijdingsdag;
  • Hemelvaartsdag.

Sinterklaas, oudejaarsdag, goede vrijdag en dodenherdenking zijn feestdagen die voor veel Nederlanders ook als feestdag worden gezien, maar deze dagen worden niet als officieel herkend. Wees dus duidelijk bij het communiceren van de (verplichte) vrije dagen binnen jouw organisatie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.