Jojoba, hedonisme en laag tarief

29 januari 2017 11:28

Jojoba, hedonisme en laag tarief

Zo trof ik laatst een meisje – een masseuse – dat mij vertelde dat jojoba-olie haar weg tot hedonisme was. Hedonisme is een term die zowel een bepaalde filosofische leer aanduidt als een bepaalde levenshouding. In de filosofie, zoals wij allen weten, is het de nogal fraaie leer die stelt dat genieten het hoogst nastreefbare is.

Haar liefde voor jojoba-olie kon het meisje ook heerlijk verwoorden. Ze had het bijvoorbeeld niet over ‘verzorgende olie’, maar steevast over ‘genietbare olie’. Om een bijzonder mooie uitspraak van haar te citeren: ‘Jojoba-olie is een prijzenswaardig, genot opleverend vervoermiddel voor vitamines en andere, weldadig actieve stoffen door de huidbarrière heen, tot in de buurt van de iets dieperliggende, levende huidlagen.’ Ja, zelfs mijn truffels gingen beter smaken bij het horen van dit soort melodieuze, meeslepende woorden.

Jammer genoeg mocht het plezier, het genot dat ik aan het gesprek – en meer nog: aan het luisteren – mocht hebben niet lang duren, want op een gegeven moment kwam de beschonken, niet al te grappige, maar zichzelf nogal grappig vindende vriend van het meisje de kroeg binnen. Deze beëindigde het fijne gevoel van hedonisme dat ik inmiddels vergaard had abrupt.

Hij mompelde dat hij niet lang geleden gestopt was met biljarten, omdat hij naar eigen zeggen geen keus had en bovendien onlangs een bordje ‘verboden te masseren’ bij het biljart had zien hangen. Bij deze laatste als grap bedoelde opmerking ging hij ineens pijnlijk overdreven aan zijn vriendin hangen.

‘Hoe kun je nou zo belachelijk doen?’ dacht ik en ik schuifelde stilletjes en langzaam weg om een andere plek in de gelegenheid op te zoeken om het keiharde aardse maar eens enorm te gaan aanvaarden. Buiten waren ze de kermis aan het opbouwen, zag ik.

Zo trof ik in diezelfde kroeg, ietsje later, een fiscalist aan wie ik uitlegde dat jojoba-olie beschouwd moet worden als een therapeutisch preparaat, een dermatologisch natuurproduct en derhalve onder het lage btw-tarief van 6 % valt. De fiscalist bood mij hierop spontaan, vrolijk en zonder weerwoord een biertje aan; 5% alcohol, 6% btw en heel erg veel accijns… Zelf nam de bewuste fiscalist een van de kelder gehaald moetende worden witte port; tja, fiscalisten weten soms ook wel te genieten.

Reacties of meer informatie: b.bruijnen@naturapharma.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.