Jaap Betsema: “Meer voor elkaar krijgen met minder mensen is zeker mogelijk”

5 december 2023 11:05

Jaap Betsema: “Meer voor elkaar krijgen met minder mensen is zeker mogelijk”

Brancheorganisatie Bouwend Nederland verwacht dat het personeelstekort in de bouw nog tot en met 2030 zal aanhouden, een verwachting die in lijn is met eerdere voorspellingen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). “Met die marktomstandigheden in het vooruitzicht is het aan ons bouwers om de productiviteit met de mensen die we wél hebben te optimaliseren”, benadrukt Jaap Betsema, directeur-grootaandeelhouder van Betsema Bouwgroep uit Lelystad. “Nog belangrijker is het echter om hun duurzame inzetbaarheid te waarborgen, want we moeten bovenal zuinig zijn op onze mensen.”

Het CBS meldde in mei al dat de vacaturegraad in Nederland was toegenomen, van 47 naar 49 openstaande vacatures per duizend banen. Na de horeca was de bouw de sector met de hoogste vacaturegraad: op elke duizend banen waren maar liefst 72 vacatures onvervuld. “In onze branche komen we dus op elke honderd medewerkers gemiddeld zeven mensen tekort”, schetst Jaap Betsema.  

Versoepelen functie-eisen in de bouw onmogelijk én onwenselijk

“In andere sectoren grijpen bedrijven nog wel eens terug op het versoepelen van de functie-eisen als vacatures langdurig open blijven staan, maar dat is in de bouw maar heel beperkt mogelijk en eigenlijk ook alleen maar voor bepaalde kantoorfuncties”, stipt Jaap Betsema aan. “En dat draagt dan weer niets bij aan het oplossen van de tekorten op de bouwplaats, want je kunt kantoorpersoneel niet zomaar aan het bouwen zetten, alle goede bedoelingen ten spijt.”

Betsema wijst in dat opzicht onder meer op de wettelijke kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften waaraan hij met Betsema Bouwgroep moet voldoen. “Die maken het onmogelijk om functie-eisen te versoepelen”, legt de geboren Fries uit. “Moet je dat überhaupt wel willen, versoepeling van regels die er niet voor niets zijn, in een sector waar we zo hameren op veiligheid, van zowel personeel als van de gebouwen die we neerzetten?”, werpt Betsema op.  

Belangrijkste belemmeringen bij het vinden van personeel

Enkele maanden geleden rapporteerde het CBS ook wat de belangrijkste belemmeringen waren bij het vinden van personeel. In de bouw was dat vooral het gebrek aan scholing, kwalificaties en ervaring van potentiële arbeidskrachten (15,2 procent). Minder belangrijk, maar nog steeds een van de meestgenoemde belemmeringen, was dat potentiële arbeidskrachten kiezen voor werk buiten de sector (9,3 procent), evenals dat potentiële arbeidskrachten eisen stellen die de bedrijven niet kunnen of willen bieden (5,6 procent).

Jaap Betsema herkent het beeld dat uit deze statistieken naar voren komt en erkent dat bouwondernemers voor een aanzienlijke opgave staan, maar die is volgens hem niet onoverkomelijk. “Je moet ‘gewoon’ meer werk verzetten met minder mensen”, aldus Betsema. “Ik zeg ‘gewoon’, omdat het zeker niet onmogelijk is.” Zijn eigen Betsema Bouwgroep werkt bijvoorbeeld met hefsteigers en is in de Benelux zelfs een van de grootste verhuurders van dit bouwmaterieel. “Anders dan traditionele steigers zijn hefsteigers platformen die je traploos in hoogte kunt verstellen, zodat je metselaars te allen tijde goed zicht hebben op de gevel en in een hoger tempo werk van hogere kwaliteit kunnen verzetten.”

Betsema: “Krapte moet ondernemers bewegen tot innoveren”

Met zulke innovatieve manieren om het werk te verlichten, kun je volgens Jaap Betsema bovendien voorkomen dat potentiële arbeidskrachten voor een andere sector kiezen. “Hefsteigers maken ons werk namelijk een stuk aantrekkelijker, omdat je altijd in een ergonomisch verantwoorde houding kunt werken”, meent hij. “Ik denk namelijk – en dat vul ik volledig zelf in – dat mensen kiezen voor werk in andere sectoren doordat zij ten onrechte het idee hebben dat al het werk op de bouwplaats per definitief zwaar is.”

“Juist de huidige krapte moet ondernemers bewegen tot innoveren”, stelt Betsema dan ook. Hij ziet die stimulans tot innoveren dan ook als een bonuseffect. “Door innovatieve bouwmethoden te benutten, kun je uiteindelijk met minder mensen meer doen.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.