Is ontslag bij burn out mogelijk? Tips en informatie voor de werkgever

15 februari 2024 12:09

Is ontslag bij burn out mogelijk? Tips en informatie voor de werkgever

Wil je weten of je iemand met een burn-out kunt ontslaan? Ontslagspecialist legt uit wat de regels zijn en hoe je het beste kunt handelen.

Ontslag mogelijk?

Wanneer een medewerker kampt met een burn-out, kunnen de kosten voor jou als werkgever aardig oplopen. Maar met succes ontslag aanvragen op basis van een burn-out zal in het algemeen niet mogelijk zijn. Of je nu te maken hebt met een tijdelijk of vast contract, er zijn specifieke regels waar je als werkgever rekening mee moet houden.

Bij een tijdelijk contract

Bij een tijdelijk contract eindigt de arbeidsovereenkomst doorgaans op de afgesproken einddatum. In dit geval heb je geen toestemming nodig van een rechter of het UWV om het contract niet te verlengen. Je kunt er daarom voor kiezen om het arbeidscontract op de vooraf afgesproken einddatum af te laten lopen. Het niet verlengen van het contract vereist geen toestemming van een rechter of het UWV.

Het is belangrijk om de aanzegtermijn in acht te nemen bij het niet verlengen van een tijdelijk contract. Volgens de wet dient de werkgever de werknemer uiterlijk één maand voor het einde van het contract te informeren over het niet verlengen ervan. Bij het niet naleven van deze termijn heeft werknemer recht op een schadevergoeding te betalen door de werkgever.

Wat bij een vast contract?

Voor een vast contract gelden strengere regels. Het is niet toegestaan om een werknemer te ontslaan vanwege een burn-out. Wel kunnen er eventueel andere redenen zijn op grond waarvan  een ontslagaanvraag wél succesvol kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ernstig verstoorde arbeidsrelatie of bedrijfseconomische omstandigheden. De mogelijkheden zijn overigens beperkter als de werknemer die te maken heeft met burn out verschijnselen ook daadwerkelijk arbeidsongeschikt ( ziek ) is. Een zieke medewerker geniet namelijk extra ontslagbescherming.

Instemmen met ontslag tijdens burn-out

Hoewel ontslag in geval van burn-out bij een vast contract meestal niet mogelijk is, komt het regelmatig voor dat ook de werknemer er belang bij heeft de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De werknemer kan bijvoorbeeld van mening zijn dat de werkomstandigheden bij werkgever te veel stress geven en herstel belemmeren. Stress die bij een andere werkgever wellicht afwezig is.

In dergelijke gevallen kunnen werkgever en werknemer overeenkomen om de samenwerking in overleg te beëindigen via een vaststellingsovereenkomst. Als dit goed wordt aangepakt kan dat zelfs in de meeste gevallen op een WW-veilige wijze.  Het is echter van cruciaal belang om de juiste procedures te volgen om ervoor te zorgen dat de werknemer na het ontslag recht heeft op eventuele uitkeringen, zoals een WW-uitkering. Als de vaststellingsovereenkomst bijvoorbeeld wordt gesloten op initiatief van de werknemer, kan dit leiden tot het vervallen van het recht op een WW-uitkering.

Burn out voorkomen is beter dan oplossen

Het uitvallen van een werknemer door burn out is niet fijn voor werkgever én werknemer. Het is dus van belang om een burn out te voorkomen. Doe dus als werkgever aan ‘stresspreventie’ binnen je organisatie. Voldoe niet alleen aan de wettelijke vereisten, zoals gesteld in de Arbowet (arbeidsomstandighedenwet), maar zorg ook een voor een prettig en gezond werkklimaat, waarbij (langdurige) overbelasting wordt voorkomen. Een prettige omgang tussen collega’s onderling helpt daarbij ook.

Hulp nodig bij ontslag bij burn out?

In het geval bij jou sprake is van burn out en je de arbeidsovereenkomst wenst te beëindigen, neem dan direct contact op met onze Ontslagspecialisten. Wij hebben ruim 25 jaar ervaring en al duizenden werkgevers en werknemers goed geholpen. Bel 020 6160 120 of mail: info@ontslagspecialist.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.