Inventief in bijzondere klimaatsystemen

17 juli 2017 11:26

Inventief in bijzondere klimaatsystemen

Toen Kersten BV, groothandel in woondecoratie in Nieuwegein, vanwege inpandige herindeling ging verbouwen, klopte men direct aan bij Van Dort Technisch Installatie Buro. Alléén naar Van Dort - geen andere aanbieders. Van Dort overtrof zijn verwachtingen door hem te verrassen met een niet eerder vertoonde duurzaamheidsinnovatie van de gehele klimaatinstallatie!

“Diederik reorganiseerde zijn bedrijfspand”, vertelt Frank van Dort, die samen met zijn broer directeur is van het 41-jarige familiebedrijf. “En daardoor schoot de bestaande klimaatinstallatie te kort. Die was bovendien 13, 14 jaar oud en in de eerste jaren van 2000 golden duidelijk andere eisen aan de energiezuinigheid.” Dat was voor Kersten een belangrijk argument, want hij hecht bijzonder aan de duurzaamheid van zijn bedrijf. “We hebben zonnepanelen op het dak, we hebben alle ouderwetse verlichting vervangen door ledverlichting en we rijden in energiezuinige, waar mogelijk elektrische auto’s. Dus toen Frank met zijn innovatieve, energiebesparende plan kwam, was ik er direct voor te porren.”

Sprinklerwater

“Dat was bijzonder”, vindt Frank van Dort. “Want het is zo’n nieuw idee dat de keurende instanties er nog nooit eerder mee te maken hebben gehad en dus met allerhande bezwaren kwam.” Want wat was het idee? “We wilden loskoppelen van het gasnet en overschakelen op een warmtepompsysteem. Dat is op zichzelf niets nieuws. Wat daarbij wel nieuw is: we gebruiken de 800 kubieke meter bluswatertank van de sprinklerinstallatie voor energieopslag! Dat is - officieel - nog nooit gedaan!”

Stoer

Met dat plan was de verzekeraar niet direct blij. ‘Bluswater is om mee te blussen en niets mag die functie in gevaar brengen’, was het standpunt in eerste instantie. “We zijn toen het idee gaan uitwerken op een manier die op geen enkele manier de blusfunctie compromitteren zou. Speciale in- en uitlaatkleppen om hevelen uit te sluiten, een gesloten systeem zodat er nooit minder dan 800 kubieke meter water in de tank zou zijn, dat soort zaken. En uiteindelijk kregen we fiat. En het wérkt! Echt stoer van Diederik om zo te vertrouwen op onze expertise...”

Speciale projecten

Dit speciale project is geen uitzondering voor Van Dort. “We zijn een compacte club en weleens beduidend groter geweest, maar toen merkten we dat we de kwaliteit die we zelf nastreven en aan onze klanten beloven, niet meer waar konden maken. Toen hebben we gereorganiseerd. We werken nu vooral voor utiliteit - ziekenhuizen, universiteiten, gemeenten en dergelijke. Maar we hebben ook dertig panden van een kinderopvangorganisatie. We doen ook installatie en onderhoud van eenvoudige installaties, uiteraard. Maar als er iets bijzonders moet gebeuren, komen instanties en bedrijven toch naar ons.”

Archeologie beschermen

Zoals het archeologisch project ‘Dom-Under’. In het centrum van Utrecht werden opgravingen gedaan en die waren interessant voor publiek. “Maar: het klimaat moest zodanig gegarandeerd constant gehouden kunnen worden dat de omstandigheden precies dezelfde zouden blijven, hoeveel mensen er ook binnen zouden komen. Dat was lastig, maar dat hebben we gedaan. Dat typeert ons bedrijf: we kunnen iets bijzonders en met dezelfde aandacht en deskundigheid werken we aan de dagelijkse opdrachten.” «

Van Dort Technisch Installatie Buro

www.vandort.nl

Tekst: Jelmer van Nimwegen / Fotografie: Marco Magielse

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.