Duurzame materialen voor interieurbouw

17 april 2024 09:20

Duurzame materialen voor interieurbouw

De bewustwording over het belang van duurzaamheid groeit, ook in de interieurbouw. Het gebruik van duurzame materialen is dan ook een logische en noodzakelijke stap. Er is genoeg keuze en deze duurzame materialen bieden ook nog eens een scala aan voordelen, die voor zowel ontwerpers als consumenten interessant zijn.

Het gebruik van duurzame materialen in interieurbouw is natuurlijk belangrijk vanwege de positieve impact op het milieu en onze gezondheid. Duurzame materialen dragen bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Door te kiezen voor hernieuwbare bronnen zoals gerecyclede materialen, verminder je de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen en beperk je de vervuiling die vaak gepaard gaat met de productie van deze materialen.

Duurzame materialen zorgen ook voor een bijzondere uitstraling binnen interieurbouw. Elk stuk duurzaam materiaal is uniek vanwege de variaties in kleur, textuur en patroon. Deze unieke kenmerken zorgen ervoor dat geen twee ruimtes precies hetzelfde zijn.

Gerecyclede kunststoffen

Er zijn tal van duurzame materialen die geschikt zijn voor interieurbouw, zoals bamboe, kurk, gerecycled glas of metaal. Maar heb je wel eens gedacht aan gerecycled kunststof? Gerecyclede kunststoffen zijn een uitstekende keuze voor interieurbouw vanwege de veelzijdigheid en duurzaamheid. Plastic flessen, verpakkingen en ander afval kunnen worden omgezet in hoogwaardige bouwmaterialen.

Pyrasied, marktleider op het gebied van kunststof plaatmateriaal, ziet duurzaam ondernemen als de enige juiste manier van ondernemen. Volgens hen is er dan ook maar één weg richting een duurzame toekomst en dat is de weg van circulaire productie. Daarom heeft Pyrasied een effectieve recycling service en bieden ze in steeds meer artikelgroepen duurzame alternatieven aan.

Van plasticafval naar duurzaam plaatmateriaal

Eén van die duurzame alternatieven is plaatmateriaal gemaakt van gerecycled kunststof of plastic afval. Een mooi merk van Pyrasied is Smile Plastics, met een collectie die volledig is gemaakt van plastic afval, zoals plastic PET-flessen, snijplanken en verpakkingsmateriaal. Iedere plaat is uniek en heeft een eigen design, doordat de platen zijn samengesteld van plastic afval zijn de kleuren en patronen telkens verschillend.

De platen worden geproduceerd door het persen van plastic afval onder hoge temperaturen. Vanwege het productieproces variëren de platen in patroon of kleur. Smile Plastics probeert de platen vlekvrij en zonder kleine deukjes te persen, maar kleine afwijkingen horen bij dit productieproces en worden gezien als ‘natural feature’.

Het gebruik van gerecyclede kunststoffen in interieurbouw zorgt voor afvalvermindering en energiebesparing. De hoeveelheid plastic afval wordt verminderd en het produceren van gerecyclede kunststoffen vereist over het algemeen minder energie dan het maken van nieuwe kunststoffen uit ruwe materialen. Dit resulteert in een lage CO2-uitstoot en verminderde milieubelasting, maar ook in een uniek en duurzaam interieur.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.