Innovatie = samenwerking

20 maart 2019 11:24

Innovatie = samenwerking

In de bestseller Homo Deus geeft schrijver Yuval Noah Harari aan dat de mogelijkheid om samen te werken datgene is dat de mensheid onderscheidt van andere wezens. En hoe meer we samenwerken, hoe beter de resultaten. Dat neemt niet weg dat samenwerken soms best lastig kan zijn. Binnen onze eigen branche, met mensen en organisaties die we kennen, is samenwerken al een uitdaging. Wanneer het gaat om samenwerkingen met bedrijven uit andere branches of met overheidsorganisaties of onderwijsinstellingen is het vaak nog een tikkeltje lastiger. We spreken al snel een andere taal, komen elkaar niet zo maar tegen en belangen zijn niet altijd gelijk. En toch, wanneer het lukt om buiten onze eigen branche tot samenwerking te komen, dan heeft dat extra toegevoegde waarde. Op dat snijpunt van crossovers vindt namelijk de echte innovatie plaats.

Onze regio kenmerkt zich door een grote bedrijvigheid en heel veel kennis op het gebied van voeding, gezondheid en energie. Andere regio’s kennen ook een eigen focus, maar juist de combinatie van deze drie maakt ons uniek. Want gaat goede voeding niet ook gepaard met goede gezondheid? En is energie niet ook een sleutel voor het succes op het gebied van voedselproductie? Daar komt nog bij dat we in onze regio grote creatieve, logistieke en juridische expertise hebben. Wanneer we die expertise combineren met voeding, gezondheid en energie gebeurt er pas echt iets moois. Wat als we al die kennis zouden combineren om volgende stappen te maken? Wanneer we creatieven mee laten denken over het ziekenhuis van de toekomst, de logistieke sector meedenkt over verduurzaming en juristen belemmeringen voor innovatie wegnemen. Gelukkig gebeurt dit in onze regio al op grote schaal. Zo wordt steeds meer samengewerkt in triple helix verband, dus tussen overheid, onderwijs en ondernemers. Ook zoeken de verschillende valleys elkaar steeds beter op en wordt onderwijs vaker betrokken bij de uitdagingen in het bedrijfsleven.

Dit proces van kruisbestuiving kan versterkt worden wanneer organisaties ook vaker open staan voor medewerkers uit andere branches en wanneer medewerkers vaker geïnteresseerd zouden zijn in carrières buiten hun eerste blikveld. Van branche naar branche, van overheid naar bedrijfsleven en vice versa. Uit eigen ervaring weet ik dat het heel verhelderend werkt om eens buiten je eigen comfortzone aan de slag te gaan en zonder oogkleppen ergens anders binnen te komen. Je brengt ervaring mee waar andere branches heel veel aan kunnen hebben en doet ook weer nieuwe ervaringen op. In de huidige krappe arbeidsmarkt is het bovendien een mogelijkheid voor organisaties om een groter potentieel aan medewerkers aan te spreken. Het stimuleert crossover samenwerkingen die leiden tot echte innovatie. «

Marcel Hielkema // Scalabor B.V. // www.scalabor.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.