Iedereen moet leren reanimeren

17 oktober 2022 15:40

Iedereen moet leren reanimeren

Volgens de Hartstichting zijn er ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland met hart- en vaatziekten. Van deze groep overlijdt 1 op de 5 mensen aan de gevolgen hiervan (ruim 300.000 mensen). Elke dag worden zo'n 640 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte en komen ongeveer 92 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht. Dagelijk sterven gemiddeld zo'n 13 mensen aan een hartinfarct: 8 mannen en 5 vrouwen. Het is de verwachting dat deze groep de komende 10 jaar alleen maar verder gaat toenemen. De twee belangrijkste redenen die hieraan ten grondslag liggen zijn; de toenemende vergrijzing en problemen door overgewicht. Daarom is het belangrijker dan ooit dat iedereen leert reanimeren.

Wanneer begint u met reanimatie?

Wanneer moet u beginnen met reanimeren? U begint met reanimeren als het slachtoffer bewusteloos is en niet meer op u reageert. Dit doet u door eerst voorzichtig aan de schouders te schudden en het slachtoffer aan te spreken. Als u geen reactie krijgt, belt u 112 en geeft u aan dat het slachtoffer niet reageert. U legt de telefoon naast u neer en u begint met de reanimatie.

Hartmassage

Als u heeft geconstateerd dat het slachtoffer niet ademt moet u direct starten met hartmassage. Met een frequentie van 100x per minuut oefent u druk uit op de borst. Hierdoor zorgt u ervoor dat het bloed door het lichaam wordt gepompt en de vitale organen zuurstof krijgen. Dit doet u 30x en vervolgens geeft u, mits u getraind bent 2 keer mond-op-mondbeademing. Heeft u geen training gevolgd? Dan adviseert de hartstichting geen op mond-op-mondbeademing te geven.

Zonder training hartmassage geven

In het totaal heeft 17% van de Nederlandse bevolking een EHBO, BHV en of een reanimatietraining gevolgd. Dat houdt in dat ruim 83% geen training heeft gevolgd en dus ook geen idee heeft wat te doen bij hartfalen. Dit is een enorm risico en daarom is er speciaal hiervoor een reanimatiemiddel (de LifePad) ontwikkeld dat geschikt is voor de niet-professionele hulpverlener.

De werking van de LifePad

Met de prijswinnende LifePad staat u er tijdens de reanimatie niet alleen voor. De LifePad is zeer eenvoudig in gebruik. De te nemen stappen staan op de LifePad vermeld. De LifePad geeft met een signaal aan hoe snel u de hartmassage moet geven. Daarnaast zit er een druksensor op. Deze geeft de diepte van de borstcompressie weer. Dit wordt door gekleurde LED’s aangegeven. Als u genoeg druk uitoefent, ziet u de LED’s groen kleuren.

Beloond en bekroond in Duitsland

De LifePad is een Duits product dat is ontwikkeld in samenwerking met Beurer. In 2022 is de LifePad bekroond met de German Innovation Award. Het juryoordeel luidde ‘’Een hartaanval is een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Duizenden mensen sterven omdat veel eerstehulpverleners overweldigd zijn door het idee van het geven van hartmassage en deze fundamenteel eenvoudige maar levensreddende handeling niet uitvoeren. De door Beurer ontwikkelde "LifePad®" ondervangt dit actief, omdat het gemakkelijk te begrijpen, stapsgewijze instructies geeft over wat te doen en daardoor zorgen en zelftwijfel wegneemt. In geval van nood wordt het kompres eenvoudig op de borst van de patiënt gelegd, waar de eerstehulpverlener het duidelijk kan zien. Het dient ook als kompres voor hartmassage. Een visueel en akoestisch feedbacksysteem helpt om de optimale compressiediepte en -frequentie te bereiken. Een slim bedacht product dat licht van gewicht is, weinig ruimte inneemt en in noodsituaties levens kan redden.

Wie kan de LifePad gebruiken?

Door het eenvoudige en zeer effectieve ontwerp is LifePad door iedereen te gebruiken. Volgens de Hartstichting vindt ruim 70% van hartfalen buiten het ziekenhuis plaats. Daarom is het zo belangrijk dat de LifePad door iedereen gebruikt kan worden. Of dit nu thuis, op het werk of onderweg is.

Contact

Heeft u vragen of wilt u graag het reanimatiemiddel testen? Neem dan contact op met LifePad Nederland. Wij helpen u als officiële distributeur graag verder.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.