Hoe zorg je als ondernemer dat je testament goed geregeld is?

15 februari 2024 09:26

Hoe zorg je als ondernemer dat je testament goed geregeld is?

Het zijn van die zaken waar je als eigenaar van een eenmanszaak liever niet aan wil denken, maar waar je onvermijdelijk wel mee te maken krijgt: wat gebeurt er met je bedrijf als jij overleden bent? Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat het voortbestaan van je bedrijf goed is vastgelegd. Stel dat je namelijk niks met betrekking tot  de overname van je bedrijf hebt geregeld en dat er zodoende geen goede erfenis verdeling is, dan neemt het erfrecht dit van je over. Er kan dan zomaar iets met je bedrijf gebeuren waar jij een heel ander idee over had. Ondernemersbelang vertelt je graag meer over waar je rekening mee moet houden als je wil dat de opvolging binnen je bedrijf goed geregeld is.

Wat gebeurt er na overlijden met je eenmanszaak?

Als er een ondernemer met een eenmanszaak is overleden, dan vallen alle bezittingen en schulden van deze onderneming onder het privévermogen van de ondernemer. Zodoende wordt deze nalatenschap daarna verdeeld onder de erfgenamen. Deze moeten nu ook beslissen of ze de zaak over willen nemen, of dat deze wordt opgeheven. Een nalatenschap is het vermogen dat de overleden persoon heeft nagelaten en dat volgens de wet of het testament onder de erfgenamen moet worden verdeeld. Een advocaat die is gespecialiseerd in het erfrecht adviseert en procedeert over allerlei erfrechtelijke leerstukken. Dit betreft onder andere: de uiterste wilsbeschikking, de geldigheid van een testament, de uitleg van het testament en de verdeling van de erfenis.

Wat staat er in het testament van de erflater?

In het testament van de erflater (de overleden persoon) staan bepalingen van diverse aard - zoals de erfstelling - ofwel de aanwijzing van de erfgenamen. Ook staat de benoeming van de executeur vermeld in dit document. Daarnaast kunnen er in het testament legaten worden toegewezen. Een van de vragen die een erfrecht advocaat in zijn dagelijkse praktijk veelvuldig beantwoordt, is de vraag: wat is een legaat? Een legaat is een bepaling waarbij een of meerdere specifieke goederen worden nagelaten aan een specifiek persoon, maar het kan hier ook om de eenmanszaak gaan. Het opnemen van een legaat in een testament staat ook bekend als legateren. U wordt schuldeiser van de nalatenschap als u legataris bent. U wordt dus geen erfgenaam omdat een legaat geen erfstelling is.

Hoe werkt het toewijzen van een legaat?

Een legaat kan gaan over allerlei soorten bezittingen uit de nalatenschap, zoals: een sieraad, een klassieke auto, een schilderij, een huis en, zoals we hiervoor al vertelden, ook een onderneming. Stel dat je de eigenaar bent van een eenmanszaak en dat je twee kinderen hebt. Je kan dan door middel van een legaat aangeven dat je wil dat specifiek een van je kinderen de leiding over de onderneming krijgt. Zorg er dan ook voor dat dit goed op papier komt te staan, zodat er bij het verdelen van de erfenis geen misverstanden kunnen ontstaan.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.