Hoe werkt een zeefdrukkerij?

18 december 2020 12:59

Hoe werkt een zeefdrukkerij?

De zeefdruktechniek is een twee eeuwen oude techniek voor het bedrukken van bijna alle  soorten ondergronden. Maar hoe werkt een zeefdrukkerij en wat kun je er allemaal mee?  Dat lees je in dit artikel.

Een zeefdrukkerij gebruik de volgende onderdelen:

  • Raamwerk
  • Gaas
  • Sjabloon
  • Rakel
  • Inkt
  • Iets om te bedrukken

Het begint met een houten raamwerk. Eigenlijk een soort fotolijst, maar dan met hoge  randen. In dit raamwerk span je een fijn gaas. Hier kan straks de inkt doorheen. Vervolgens breng je het sjabloon op het gaas aan. De delen die bedrukt gaan  worden, zijn uit het sjabloon gesneden, zodat de inkt hier doorheen kan. Het te bedrukken onderdeel, leg je op een houten plateau. Om verschuivingen te voorkomen, plak je het te bedrukken onderdeel vast aan het plateau. Nu gaat het echt gebeuren. De inkt giet je in het houten raamwerk enn dan is het tijd  om de rakel te pakken. De rakel is een soort wisser met een rubberen rand. Daarmee trek je  de inkt van boven naar beneden over het gaaswerk. Door deze beweging, druk je de inkt door het sjabloon en door het gaaswerk heen, zodat het  op het te bedrukken onderwerp komt. De zeefdruk is klaar.

Textiel zeefdruk

Met zeefdruk kun je twee kanten op. Textiel zeefdruk en grafische zeefdruk. Het bedrukken van textiel is de bekendste variant. Het is een zeer geschikte manier voor het  bedrukken van bedrijfskleding, teamkleding en sportkleding.

Zeefdrukken zorgt voor een levensechte kleurweergave. Meestal beter dan bij digitaal drukwerk. Maar zeefdruk heeft ook zijn grenzen. Zeefdrukken is niet geschikt voor het  afdrukken van foto’s. De kleuren lopen te veel door elkaar om er een mooie afdruk van te  maken. In dat geval is een digitale druk beter geschikt.

Ondanks de hoge opstartkosten, is zeefdruk bij grote aantallen voordeliger dan digitale print. Zeefdrukken is ook uiterst duurzaam. De bedrukking gaat jaren mee zonder te vervagen.  Dat komt door het type inkt en door de dikte ervan. De bedrukking is goed te voelen. Anders  dan bij en digitale druk, die je bijna niet voelt.

Over Klunder Screen & Digital Print

In Twello vind je een echte gepassioneerde zeefdrukker. Meneer Klunder richtte zijn bedrijf  op in 1983 en is niet meer weg te denken uit dit kleine dorp naast Deventer. Het bedrijf levert drukwerk aan mkb’ers, zzp’ers, multinationals, retailers en  communicatiebureaus. Elke bestelling wordt persoonlijk gecontroleerd, zodat elke klant  drukwerk van uitstekende kwaliteit ontvangt.

Klunder Screen- & Digital Print

Oude Rijksstraatweg 19

7391 MB Twello

Mail: info@klundersd.nl

Tel: 0571 – 276622

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.