Hoe speel je als ondernemer in op de afnemende werkeloosheid?

13 februari 2017 14:48

Hoe speel je als ondernemer in op de afnemende werkeloosheid?

Volgens de Miljoenennota zal de Nederlandse economie in 2017 met 1,7 procent groeien. De werkeloosheid in Nederland zal verder afnemen en de koopkracht gaat er voor iedereen op vooruit. Positieve berichten dus!

Onlosmakelijk hiermee verbonden, zal een verdergaande beweging op de arbeidsmarkt zijn. Het aantal vacatures neemt toe, evenals de arbeidsmobiliteit. Mensen krijgen vertrouwen en staan weer open voor nieuwe uitdagingen. Als ondernemer is het van belang om hier nu alvast op in te spelen en je personeelscapaciteit op sterkte te brengen en na te denken over je personeelsbeleid voor de komende jaren. Nu al is een krapte merkbaar binnen specialismen als techniek, ICT, maar ook binnen finance zijn er al bepaalde doelgroepen die schaars beginnen te worden.

Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie aantrekkelijk bent voor deze doelgroepen? Is je beleid aangepast aan de wensen en drijfveren van de nieuwe generatie? Door de vergrijzing zullen er steeds minder jongeren op de markt komen. Dit wakkert een nieuwe “war for talent” aan. Maar betekent ook dat je als organisatie na moet denken over bijvoorbeeld feminisering van de werkvloer en culturele diversiteit.

De veranderende arbeidsmarkt vraagt om een andere aanpak en visie.

Talentmanagement

Vanwege de drang naar ontwikkeling, zullen er steeds meer korte dienstverbanden komen en veel meer projectmedewerkers die zich tijdelijk aan je binden. De moderne werknemer wil permanent werken aan zijn professionele ontwikkeling en vooral aan zijn inzetbaarheid, zowel binnen als buiten het bedrijf. Aan de ene kant zal een werkgever minder geneigd zijn om te investeren in scholing omdat hij niet weet hoe lang iemand voor hem blijft werken. Aan de andere kant is juist de noodzaak om de nieuwe medewerker in deze wens tegemoet te komen, anders verlies je het in aantrekkelijkheid.

Gezondheidsmanagement

Werkgevers worden veel meer geconfronteerd met de gevolgen van een slechte conditie van werknemers. Zij zullen daarom meer invloed willen uitoefenen op de leefstijl van de werknemers. Anderzijds zijn mensen steeds bewuster bezig met leven en vinden sport en ontspanning een belangrijk onderdeel van hun leven. Denk aan mobiele werkplekken, stoelmassage op het werk of abonnementen op sportscholen als secundaire arbeidsvoorwaarden.

Flexibele werktijden

Per 1 februari is de Wet Flexibel Werken in gegaan. Werknemers krijgen met de Wet Flexibel Werken het recht om hun werkgever te verzoeken om een wijziging in arbeidsduur, werktijd of arbeidsplaats. Het recht om een verzoek te doen, betekent niet dat de werkgever te allen tijde verplicht is daaraan gehoor te geven. Afhankelijk van het type verzoek van de werknemer, gelden er andere eisen om het verzoek af te wijzen.

De nieuwe generatie is graag regisseur van hun eigen tijd en zal hier graag gebruik van willen maken. Iets om over na te denken … Mocht je een keer van gedachten willenwisselen, neem dan gerust contact met me op. «

Hella Bolte - Brainfish
E-mail hella@brainfish.nl
www.brainfish.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.