Hoe schakel je een incassobureau in?

28 februari 2023 14:13

Hoe schakel je een incassobureau in?

Wanneer je een klant hebt die niet op tijd betaald kan dat ontzettend vervelend zijn. Niet alleen kun je het geld waarschijnlijk goed gebruiken, maar door het gebrek aan betaling ben je ook nog eens een hoop extra werk kwijt aan het nastreven van deze betaling, terwijl je deze energie wel in nuttige dingen had kunnen steken. Wanneer zelfs het versturen van aanmaningen en dergelijke alsnog geen vruchten afwerpt kun je als laatste stap kiezen voor een incassobureau inschakelen. Lees hier hoe je dat precies doet en waar je rekening mee zult moeten houden!

Een incassobureau als laatste redmiddel

Het inschakelen van een incassobureau is in het bedrijfsleven vaak een ultimum remedium. Het is namelijk nogal een rigoureuze stap waarmee je de relatie met je klant behoorlijk kan schaden, en dient daardoor idealiter voorkomen te worden. Toch doen zich helaas tal van situaties voor waarbij je het simpelweg niet voor elkaar kunt krijgen om een klant tot betaling te bewegen. In dat soort gevallen levert een incassobureau goed werk: zij vergroten de kans dat je je geld krijgt aanzienlijk, en zeker wanneer het om grotere bedragen gaat kan dat essentieel zijn voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Toch is het ook slim en noodzakelijk om lichtere stappen te ondernemen.

Kijk eerst wat je zelf kunt doen

Wanneer je een incassobureau in wilt schakelen zijn er vaak een aantal stappen die je zelf al genomen moet hebben wil je dat het bureau jouw aanvraag serieus neemt. Je kunt dus niet zomaar voor een klant die te laat betaald naar het incassobureau stappen! Wat precies noodzakelijk is verschilt per gebied: lees je hier dus goed over in. Ook moet je je bedenken dat dit behoorlijke schade aan je zakelijke relaties aan kan richten. Kijk dus eerst of er écht geen andere uitweg is: kun je bijvoorbeeld niet eerst een serieus gesprek aangaan?

Van een kale kip kan men niet plukken

Ook is het slim om je te bedenken dat er gevallen denkbaar zijn waarbij het simpelweg niet mogelijk is om je geld te krijgen. Wanneer je klant bijvoorbeeld spoorloos verdwenen is of failliet is gegaan zal zelfs het beste incassobureau weinig voor elkaar kunnen krijgen. Van een kale kip is het immers lastig plukken! Bovendien rekenen sommige incassobureaus ook kosten wanneer het ze niet is gelukt om je geld terug te krijgen, bijvoorbeeld voor een deurwaarder. Houdt hier vooraf dus rekening mee!

Hoe vindt men een goed incassobureau?

Wanneer je besluit een incassobureau in te huren is het wel van belang dat je een goede kiest, zodat de kans dat je je geld terug krijgt zo groot mogelijk is. Allereerst is het slim om te kijken of er een incassobureau bestaat dat zich specialiseert in jouw vakgebied. Aangezien deze sector vanuit de overheid streng gecontroleerd wordt hoef je je over de kwaliteit van het bedrijf gelukkig niet zoveel zorgen te maken. Het kan ook slim zijn om vooraf te kijken wat de tarieven zijn en wanneer zij deze aan de schuldeiser doorberekenen. De meeste bureaus werken op basis van no-cure-no-pay, maar dat is niet altijd het geval!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.