Hoe kun je een huis kopen op Bali?

9 oktober 2023 12:02

Hoe kun je een huis kopen op Bali?

Veel mensen dromen van een eigen villa op Bali. Met zijn tropische landschappen en gastvrije cultuur is Bali niet alleen een toeristische trekpleister, maar ook een plek voor investeringen. Veel buitenlanders, waaronder Nederlanders, zien de potentie van Bali als investeringsbestemming. Een villa op Bali kopen als belegging kan op verschillende manieren, welke we hieronder uitleggen.

Kunnen buitenlanders een villa op Bali kopen?

De Indonesische vastgoedwet- en regelgeving is complex en lastig te begrijpen. Het is belangrijk om te weten dat buitenlanders geen land of een huis in eigen naam kunnen kopen. Dit kunnen alleen mensen met een Indonesisch paspoort. Toch zijn er verschillende andere manieren om een huis op Bali te kopen:

  1. Leasehold: Het is mogelijk om een villa of land te leasen. Je bent dan voor een bepaalde tijd, vaak 25 of 30 jaar, eigenaar van het vastgoedobject. Hierna kun je de leaseovereenkomst verlengen tot een maximum van 80 jaar. Dit is de meest eenvoudige manier om vastgoed op Bali te kopen.
  2. Onder de Hak Pakai-titel: Buitenlanders kunnen wel een huis in hun eigen naam kopen onder een titel genaamd Hak Pakai. Je mag het huis dan alleen gebruiken om zelf in te wonen, want verhuur is niet toegestaan. Overigens komen niet alle huizen en appartementen in aanmerking om onder deze titel gekocht te worden.
  3. Met een PT PMA: Een PT PMA is een bedrijfsvorm die volledig door buitenlanders bezit kan worden. Met een PT PMA kun je land en huizen kopen of leasen, en mag je ze vervolgens ook verhuren om hier inkomsten mee te genereren. Een ander voordeel van de PT PMA is dat je een KITAS-visum kunt aanvragen, welke voor 2 jaar geldig is.

De zoektocht naar de perfecte villa

Het is belangrijk om een villa te vinden die aan al je persoonlijke behoeften en voorkeuren voldoet. De vastgoedmarkt van Bali is echter vrij complex en lastig te navigeren. Het is daarom verstandig om met een lokale makelaar te werken. Ze ondersteunen je niet alleen bij het vinden van de geschikte villa, maar helpen ook met onderhandelingen, controle van alle certificaten en contracten, en bij het uitvoeren van de betaling.

Door de grote vraag naar vastgoed op Bali vinden er veel oplichtingspraktijken plaats, waardoor het extra belangrijk is om met een betrouwbare makelaar en juridische agent te werken.

Je huis op Bali verhuren en beheren

Gelukkig hoef je niet altijd op locatie aanwezig te zijn om je villa op Bali te verhuren. Op Bali vind je verschillende bedrijven die je villa beheren. Ze zorgen voor het schoonmaken en onderhoud, houden contact met de gasten en ontvangen ze, en zorgen ervoor dat je villa wordt verhuurd op websites zoals Airbnb. Zo verdien je een rendement zonder hier zelf al te veel taken voor uit te voeren.

Voordat je een woning op Bali koopt is het natuurlijk belangrijk dat je goed begrijpt hoe dit in zijn werking gaat. Own Property Abroad is een platform dat mensen informeert en ondersteunt bij het kopen van vastgoed in het buitenland, zoals op Bali. Ze helpen bij juridische kwesties, het vinden van een geschikte woning en de verhuur en beheer van je villa.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.