Hoe hou je personeel gemotiveerd?

28 februari 2024 11:49

Hoe hou je personeel gemotiveerd?

Bij het opzetten van een eigen onderneming komen in Nederland Regeltjesland al genoeg dingen kijken. En toch, als je eenmaal geïnstalleerd en in bedrijf bent, blijven er nog genoeg mogelijkheden over om je organisatie duurzamer, slimmer en dus toekomstbestendiger te maken. Hoe hou je bijvoorbeeld je personeel gemotiveerd?

Veiligheid op de werkvloer: de cursus VCA

Er zijn diverse branches waar veiligheid op de werkvloer zeer gewenst, zo niet noodzakelijk is. Dat gaat dan niet zozeer over het psychische aspect en bepaald gedrag. VCA is een diploma dat inzicht en kennis biedt inzake veiligheid in de meer letterlijke zin van het woord. Deze komt van pas op een industrieel werkterrein, maar ook in de techniek, bouw, laboratoriumsector of transport. En soms zelfs op kantoren. Volg de cursus, want zowel werkgevers als werknemers hebben een streepje voor als ze dit papiertje kunnen overleggen, dat overigens al op één dag gehaald kan worden.

Verduurzaming: modewoord maar vooral noodzakelijk

Onze leefomgeving is de lachende derde in de duurzaamheidstrend. Het verduurzamen van een bedrijf, op welk gebied dan ook, wordt veelal aangeslingerd om het imago op te frissen, maar in de eerste plaats dragen groene ondernemers hun steentje natuurlijk bij aan een schonere planeet. Denk aan samenwerkingen met lokale ondernemers (de zero km-filosofie), indien mogelijk seizoensgebonden producten en het zoveel mogelijk beperken van transportbewegingen. Deze ontwikkelingen inspireren werknemers tot meedenken, een werkeis die helaas door veel leidinggevenden onderschat wordt. Wie mee mag denken, voelt zich meer gewaardeerd.

Langetermijndenken voor gemotiveerd personeel

Duurzaamheid kan ook op mensen slaan. Met een hoge werkdruk en rigide werkrooster jaag je gemotiveerde krachten op den duur richting vacaturebank. Stimuleer een ruimere opvatting van het werkrooster, zo kan de lunchtijd van een half uurtje verdubbeld worden voor extra energie in de middag. Daarnaast hou je je bedrijf interessant door regelmatig uit te kijken naar interessante cursussen in groepsverband, eventueel gecombineerd met een bedrijfsuitje. Al genoemd is de VCA cursus, maar er zijn meer mogelijkheden om het werk boeiend te houden. Langetermijndenken dus, in je personeelsbeleid.

De sfeer op de werkplek

Is er niet veel ruimte om door te groeien? Dat hoeft geen probleem te zijn. Met name jonge werknemers beseffen steeds meer dat een leuke werkplek belangrijker is dan status. Die extra vakantie of dure auto haalt het niet bij een gezellige sfeer op de plek waar ze tientallen uren per week doorbrengen. De werksfeer geef je een zetje op talloze manieren: zorg voor verstrooiing in de vorm van tafeltennistafels en picknickbanken, haal meer groen in je kantoorpand en organiseer vaker een lunch of vrijmibo.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.