Het verborgen arbeidspotentieel

21 juni 2019 11:48

Het verborgen arbeidspotentieel

In de regio’s Arnhem en Nijmegen is het aantal mensen dat qua werk nog aan de zijlijn staat redelijk groot. Kijkend naar de werkloosheidspercentages in Nederland, dan valt op dat deze laag zijn. De groep mensen die aan de zijlijn staat, komt dus maar beperkt voor in de officiële werkloosheidscijfers. Dit heeft met name te maken met de definitie die we in Europees verband als ‘de BV Nederland’ moeten hanteren. De vraag is dan ook ‘Welke bijdrage kan de grote groep mensen die aan de zijlijn staat, leveren aan onze economische ontwikkeling?’

Enerzijds kunnen zij vacatures invullen, anderzijds kunnen zij noodzakelijke werkzaamheden uitvoeren. In twee gemeenten, met ongeveer 30.000 inwoners per gemeente, zijn experimenten uitgevoerd waarbij de 120 mensen in de bijstand in beeld werden gebracht. Na zorgvuldige screening bleek dat circa 20% vanwege persoonlijke factoren niet in staat was om te werken, maar dat 20% wel in staat was om betaald werk bij een werkgever te verrichten. De grote middengroep was op een variabele schaal in staat om maatschappelijke taken met een subsidie te verrichten.

We zien dus dat de quotum afspraken een aantrekkende werking hebben op mensen die in staat zijn tot betaalde arbeid. Tot genoegen van iedereen staan zij niet langer aan de zijlijn. Het lijkt erop dat er voor het eerst in jaren door overheid en werkgevers systematisch gewerkt wordt om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen. Dat vinden wij goed nieuws.

Wij zouden de overheid echter willen oproepen om vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en Participatiewet voldoende middelen beschikbaar te stellen om mensen die jarenlang niet gewerkt hebben, adequaat te ondersteunen om aan het werk te gaan. De aanstaande werkgevers hebben daar recht op. «

Esther Nelissen en Wim Muilenburg

Raad van Bestuur Driestroom

E-mail esthernelissen@driestroom.nl wimmuilenburg@driestroom.nl

www.driestroom.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.