“Het is innovatie, innovatie en nog eens innovatie wat de klok slaat in de oudste stad van Nederland”

14 december 2021 13:27

“Het is innovatie, innovatie en nog eens innovatie wat de klok slaat in de oudste stad van Nederland”

“Het gaat om de verbinding. De verbinding tussen bedrijven onderling en de samenwerking van ondernemers met onderwijsinstellingen en de gemeente. Dat is de kern van alle vooruitgang”, volgens de Nijmeegse wethouder economie Monique Esselbrugge. Als wethouder stimuleert en faciliteert ze daarom vooral ontmoetingen en helpt ze bedrijven en instellingen zichzelf, die samenwerking en de daaruit voortvloeiende resultaten goed voor het voetlicht te brengen. “Want goed voorbeeld, doet goed volgen.”

Wat dat betreft zitten bedrijven volgens haar uitstekend in Nijmegen. “Onze economie is steeds meer een kenniseconomie, die draait op ‘human capital’, op kenniswerkers en dienstverlening. En wij hebben hier een universiteit, een hogeschool, alle vormen van beroepsonderwijs en een aantal toonaangevende bedrijven in de health & high-techsector en logistiek. Bovendien hebben we een jonge goed opgeleide bevolking, een prettig bourgondisch karakter, natuurrijke omgeving en liggen we strategisch gunstig tussen Randstad en Ruhrgebied aan de drukst bevaren rivier van West-Europa, de A15 en de Betuweroute.”

Circulaire economie

“Daarnaast moeten we nog die superbelangrijke omslag maken naar een meer circulaire en duurzame economie. Ook dat gaat niet zonder goede samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Maar daar werken we met zijn allen hard aan. Deze regio is eind 2018 niet voor niets al uitgeroepen tot beste circulaire regio van Nederland. We streven er naar in 2050 volledig circulair te zijn en in 2030 volledig afvalvrij.”

Die omslag is volgens de wethouder niet alleen noodzakelijk, maar biedt ook enorme kansen. Zo gaat die omslag volgens het Planbureau voor de Leefbaarheid alleen al meer dan 50.000 nieuwe banen opleveren.

Health & High-Tech

Als voorbeeld noemt Esselbrugge OnePlanet, waarin het Radboudumc en de Radboud universiteit samen met het onderzoekscentrum van de Wageningen Universiteit en Imec werken aan innovaties op het gebied van gezondheid voeding en landbouw. OnePlanet ontwikkelt bijvoorbeeld technieken waarmee we beter droogte en overstromingen kunnen voorspellen, precies weten wanneer welke gewassen welke voedingsstoffen nodig hebben, hoe we organen op chips kunnen laten groeien en mensen op persoonlijke gezondheidsdata gebaseerde leefstijltips kunnen geven.

Het concept lijkt wat op dat van het op de Novio Tech campus gevestigde Chip Integration Technology Centre (CITC). Hierin werken chipgigant NXP, Ampleon en Nexperia samen met TNO, TU Delft en ook de HAN en het ROC aan baanbrekend onderzoek naar innovatie op het vlak van chip-integratie en het toepassen daarvan. Daarbij gaat het ook om het verspreiden van kennis hierover onder het MKB, opleiden van talent en ondersteunen van startups.

Kopgroep

Het is kortom innovatie, innovatie en nog meer innovatie wat de klok slaat in de oudste stad van Nederland. Nijmegen telt nu al zo’n 50 bedrijven die een soort kopgroep vormen in deze ontwikkeling en een voorbeeld en inspiratie zijn voor andere bedrijven in het land en wereldwijd. “Vooral dankzij die samenwerking.” Wat Esselbrugge betreft mag dat wel wat meer zichtbaar gemaakt worden. “Want wie nu nog denkt dat je nieuwe ideeën vanuit het oogpunt van concurrentie vooral voor jezelf moet houden, loopt echt achter en laat domweg kansen liggen om stappen vooruit te zetten.” “Het is heel simpel: alleen red je het niet. Je zult kennis moeten delen en talent moeten aantrekken en ontwikkelen. Dat laatste is misschien wel de grootste uitdaging. Voor het eerst hebben we immers meer vacatures dan mensen die een baan zoeken. We zullen dus ook mensen van elders hierheen moeten halen en houden. Dat betekent ook investeren in goede trainee-programma’s en huisvesting. Als overheid zetten we daar ook op in. We spelen in op de toenemende vraag aan kantoren op goed bereikbare toekomstbestendige centrumlocaties met onze stationsplannen. Met startups plukken we nu al de vruchten van onze creatieve broedplaatsen zoals bij het Honigcomplex. En de campus is al lang niet meer het exclusieve domein van de universiteit, maar een omgeving waar onderwijs- en onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven en zzp’ers samen aan die nieuwe toekomst bouwen. En voor de logistieke sector timmeren we aan de weg met een upgrade van de gebieden aan de Waal, de A15 en de Betuweroute.”

Van accountant naar kok

“En nog even los van alle plannen: we zijn een stad met geschiedenis, met karakter en een prachtige omgeving. We staan steevast in de top 10 van meest aantrekkelijke steden om te wonen. We zijn een stad met een bruisend hart en aantrekkelijke retail en horeca. Dat is allemaal superbelangrijk om talent binnen te halen en te houden. Ook voor die health & high-tech sector. Tegelijkertijd is het voor die retail en horeca inmiddels lastig goed personeel te vinden. Daar spelen we op in met Honk1. Daar zijn niet primair je diploma’s en ervaring je toegangspoort tot een leuke baan, maar je instelling en vaardigheden. In Honk 1 faciliteren we voor die sector de ontmoeting tussen werkgever en werknemer. Kijk, er zijn altijd mensen die geknipt voor zijn voor een baan in het eetcafé of de boekhandel en daarvoor ook over de juiste vaardigheden en enthousiasme beschikken, maar de ervaring en diploma’s missen. Honk 1 faciliteert dan niet alleen de ontmoeting tussen die partijen, maar kijkt ook hoe we kunnen helpen om die overstap te maken. Bijvoorbeeld via een verkorte opleiding bij de HAN of het ROC. Daarvoor moet je een beetje anders denken. Weg van het hokjesdenken. In iemand die opgeleid is tot accountant kan een geweldige kok schuilen.”

“Hoe meer verbindingen, hoe groter de potentie en kans op succes”

Volgens Esselbrugge gebeurt dat op een andere manier ook al in de bouw. Klokbouw stelt bijvoorbeeld werknemers ter beschikking aan onderwijsinstellingen. En het Kenniscentrum Circulaire Bouw verzorgt scholingstrajecten waarmee weer een stap in de richting van die circulaire duurzame economie wordt gezet. “Dat zijn echt prachtige projecten die deels uit die netwerkbijeenkomsten voortkomen.”

Solidair ondernemen

De bevlogen wethouder wil het nog maar eens gezegd hebben: “Het gaat vooral om interactie tussen mensen, bedrijven en ketens. Door ontmoetingen stimuleer je kennisontwikkeling, creativiteit en innovatie. Daarvoor moet je niet naar bedrijven, instellingen en inwoners kijken als aparte eenheden, als eilandjes, maar als netwerk. Als je elkaar beter leert kennen, gun je elkaar ook eerder iets. Ben je meer bereid te delen. Dat is de basis voor solidair ondernemen. En daar word je allemaal beter van.

Want niet in je eigen bedrijf, maar in dat netwerk doe je kennis op over financiering, technische mogelijkheden, innovatieve en creatieve oplossingen en nieuwe markten. Daar liggen de kansen. Daar vindt waarde-creatie plaats. Als overheid is het superbelangrijk die ontmoetingen te faciliteren en bedrijven ook te laten zien hoe waardevol dat is en ze er van te overtuigen daar deel van te willen uitmaken. Hoe meer verbindingen, hoe groter de potentie en kans op succes.”

Fotografie: Jesse Engels

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.