Hengelose economie doet het uitstekend

5 april 2022 15:28

Hengelose economie doet het uitstekend

De economische positie van Hengelo mag gezien worden! Een vijftiende plek op de landelijke ranglijst van Elsevier. 350 gemeenten zijn beoordeeld aan de hand van zo’n vijftien economische indicatoren. Een zeer goede en stijgende werkgelegenheid, het aantal bedrijven en ZZP’ers groeit harder dan  het Twentse gemiddelde. De uitgifte van kavels op bedrijventerreinen verloopt zeer voorspoedig.

Hengelo staat als enige Twentse top-50-locatie in de jaarlijkse rapportage van Bureau Louter en Elsevier Weekblad. Dit komt omdat het aantal bedrijven blijft groeien. In 2020 zijn er ruim 7700 bedrijven ingeschreven. In 2020 was Hengelo goed voor 51.230 arbeidsplaatsen waarvan er 9000 in de hightech topsector.

Hoe het komt dat Hengelo zo aantrekkelijk is voor ondernemers is mede toe te schrijven aan de centrale ligging met de A1 en A35, het Twentekanaal en de treinverbindingen. Maar ook het aantrekkelijke vestigingsklimaat speelt mee, volgens wethouder Gerard Gerrits.

Binnenstad

In 2021 kreeg de binnenstad ook positievere waardering. De cijfers, gebaseerd over 2020, zijn ten opzichte van 2019 op zes van de tien aspecten fors gestegen. In 2020 is de waardering op alle tien aspecten waarop getoetst wordt voldoende en positiever. Geconcludeerd kan worden dat de herinrichting daaraan een grote bijdrage levert.

Het handboek aantrekkelijke binnenstad is de leidraad voor de fysieke (her)inrichting van de Hengelose binnenstad. De afgelopen jaren is vol ingezet op het realiseren van deze compacte binnenstad. Hierbij heeft het kernwinkelgebied prioriteit gekregen bij de transformatie van zowel de bebouwde ruimte en de openbare ruimte. Dit is te zien in de afgeronde projecten zoals de herinrichting van de Enschedesestraat en de oplevering van het nieuwe stadhuis met de heringerichte openbare ruimte daaromheen, waaronder het evenementenplein met de prachtige fonteinen. Daarnaast is het park Bataafse kamp (deels) opgeleverd en worden de werkzaamheden afgerond nadat het voormalige schoolgebouw verbouwd is tot woongebouw.

De transformatie van de binnenstad is de afgelopen jaren al echt op gang gekomen. Er zijn in de binnenstad meerdere appartementencomplexen gerealiseerd die gericht zijn op jongeren. Het Actieplan 2022-2026 is inmiddels gereed: we maken onze binnenstad nog duurzamer, mooier, compacter, groener en gezelliger.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.