Heb ik als ondernemer een glasvezelnetwerk nodig?

18 augustus 2023 10:25

Heb ik als ondernemer een glasvezelnetwerk nodig?

In steeds meer regio’s wordt glasvezel aangelegd. Het is nog maar een jaar of 30 geleden dat er voor het gebruik van internet moest worden ingebeld met een piepend en krakend modem dat in je computer was ingebouwd. Daar kunnen we ons nu niets meer bij voorstellen. Snelle netwerkverbindingen en stabiele Wi-Fi voor laptops en smartphones zijn gemeengoed geworden. Bedrijven kunnen niet meer zonder. Maar toch wordt er daarvoor vaak nog gebruikgemaakt van DSL verbindingen. Want glasvezel is lang niet altijd vanzelfsprekend.

Hoge kosten

Wat veel ondernemers tegenhoudt zijn de hoge kosten. Een glasvezelkabel kopen is vaak een forse investering. Als een provider of gemeente besluit om glasvezel aan te leggen dan gebeurt dat meestal tot aan de poort van je bedrijfsterrein. De rest is voor eigen rekening. En dat kan flink in de papieren gaan lopen. Want glasvezelkabel is niet goedkoop. En dan moet de aansluiting natuurlijk ook nog worden gerealiseerd. De voordelen van een glasvezelverbinding staan vaak buiten kijf, maar het is zeker niet vanzelfsprekend voor elke ondernemer dat zijn bedrijf gebruikmaakt van deze snelle en moderne verbinding met de digitale wereld.

Heb ik een glasvezel verbinding nodig?

Of je voor je bedrijf een glasvezelverbinding nodig hebt hangt af van een aantal factoren. Een boekhouder die vanuit huis werkt kan vrijwel altijd prima toe met een DSL of kabel internet verbinding. Hiervoor kun je een gewone internet kabel gebruiken en die is aanzienlijk goedkoper dan een glasvezelverbinding laten aanleggen. Bovendien zijn er nog altijd gebieden in Nederland waar glasvezel nog niet beschikbaar is. Er zit in zo’n geval niets anders op dan af te wachten als je geen hoge kosten wilt of kunt maken om zelf de bekabeling te laten aanleggen. Zeker als je bedrijf in een buitengebied is gevestigd is dat vaak geen optie. Maar als je bedrijf afhankelijk is van snel internet dan kom je er soms niet onderuit om op glasvezel over te stappen.

De kosten voor een glasvezelnetwerk

De kosten voor een glasvezel netwerk dalen wel. Was het vroeger alleen weggelegd voor grotere bedrijven, vandaag de dag is dat gelukkig wel anders. De prijs voor een zakelijk glasvezel-abonnement is niet zo veel hoger meer dan voor een DSL aansluiting. Als je de mogelijkheid hebt om over te stappen is dit dan ook zeker het overwegen waard. Glasvezel heeft de toekomst. Net zoals het piepende en krakende modem uit de jaren 90 van de vorige eeuw zal ook de verbinding via de kabel of via DSL op den duur verdwijnen. Er is geen ontkomen aan omdat steeds meer zaken via het internet geregeld worden en de verbinding dus steeds meer wordt belast. Glasvezel heeft zoveel meer mogelijkheden dat hiervan in de komende decennia zeker gebruik van zal worden gemaakt. Het zou dan natuurlijk enorm jammer zijn als je als ondernemer de boot mist omdat je niet tijdig in een glasvezel aansluiting hebt geïnvesteerd.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.